Mobil Cihaz Toplu ve Bireysel İhalat sayfasında Toplu ithalar ve Bireysel İhalat hakkında bilgiler bulabilirsiniz.
• TAC Kodlarının Bildirimi
Sistemimizde kayıtlı olmayan TAC kodlarının bildirimi üretici firmadan ya da üretici firmanın TAC kodu bildirimi için yetkilendirdiği distribütörden alınacak olan ıslak imzalı belge ile yapılacaktır.
Söz konusu belge (bildirilen cihazın TAC kodu, marka ve model bilgilerinin de belirtildiği) bir dilekçe ekinde Kurumumuza sunulmalıdır.
24.03.2008 Tarihi itibari ile yapılan TAC başvurularının sisteme kayıt yapılabilmesi için cihazların tek ya da çift sim kartlı olduğu bilgisinin kurumumuza sunulması gerekmektedir.İthalatı yapılan cihazın çift sim kartlı olduğu orjinal kullanım kılavuzu veya ıslak imza ve mühürlü üretici belgesi ile belgelendirilmelidir. Aksi takdirde sisteme tanımlanması mümkün olmayacaktır .
• Web Servis ve Web Sitesi Kullanımı
Toplu ithalat ve imalat sonucu kayıt altına alınması istenen cihazlara ait IMEI numaralarının bildirimi web sitemiz üzerinden yapılmaktadır. Web sitesine girişler nitelikli elektronik imza ile yapılabilmektedir.
Firmaların sisteme kayıt işlemleri web sitesi üzerinden yapılmakta olup sistem tarafından oluşturulan dilekçe noter onaylı imza sirküleri ile birlikte 30 gün içinde Kuruma sunulmalıdır.
Sistem üzerinden yapılmayan yeni firma başvuruları kabul edilmeyecektir.
• Web Sitesi Erişim Adresi: https://ithalat-ws.mcks.gov.tr
• Elektronik Kimlik Bilgisini Haiz Cihazların Kayıt Altına Alınması
18.10.2006 tarih ve 2006/İK-13650 sayılı Kurul Kararıyla kayıt işlemi sadece elektronik kimlik bilgisine haiz cihazlar için uygulanacak olup; diğer ürünler için kayıt işlemi yapılmayacaktır.
• IMEI Kayıt Ücreti
Vakıflar Bankası Yenişehir Şubesi TR870001500158007285214707 IBAN numaralı hesaba yatırılabilir. Banka dekontu üzerinde "IMEI Kayıt Ücreti" açıklayıcı ibaresinin bulunması ve talep edilen IMEI miktarı (....adet IMEI Kayıt Ücreti) şeklinde belirtilmesi gerekmektedir.
5809 sayılı Kanunun “İşletmeciler, kayıp, kaçak veya çalıntı cihazlara, elektronik haberleşme hizmeti veremezler...“ hükmü uyarınca cihazınızı ancak kayıt işlemlerini yaptırdıktan sonra sorunsuz bir şekilde kullanabilirsiniz.
Yurt dışından getirilmiş ve gümrükten geçirilmiş olmakla birlikte elektronik kimlik bilgisinin değiştirilmiş olduğu tespit edilen ya da elektronik kimlik bilgisi orjinal olmayan cihazlar kayıt altına alınmaz. Bu nedenle, yurt dışından da alınıyor olsa faturalı ve orjinal cihazların alınması tavsiye edilmektedir.
Kayıt işlemi yaptırılmamış olan cihaz kısa süre içerisinde haberleşmeye kapatılmaktadır.
Bu çerçevede yurt dışından getirilen cihazların kayıt altına alınabilmesi için, yurda giriş yapan kişilerin pasaportlarının asılları ile birlikte Abone Kayıt Merkezlerine başvurmaları ve pasaportun yurda giriş/çıkış yaptıklarını gösteren sayfası ile kimlik bilgilerinin bulunduğu sayfasının bir fotokopisi ve üzerinde cihaz IMEI numarasının bulunduğu dilekçeyi sunmaları halinde kayıt işlemi gerçekleştirilebilmektedir.
Söz konusu kayıt işlemleri T.C. uyruklu vatandaşlarımız ile yabancı uyruklu olup ülkemizde ikamet eden, diplomat, askeri görevli veya öğrenci olanları kapsamaktadır. Gümrükler Genel Müdürlüğü'nün 30.04.2007 tarihli yazısı ile ülkemize gelen yabancı uyruklu kişilerin (diplomat, askeri personel, öğrenci ve Türkiye'de ikamet edenler hariç) yolcu beraberinde getirdikleri cihazların kayıt altına alınmaması uygun bulunmuştur.
Bu kapsamda, kayıt işlemleri esnasında, Türkiye'de görev yapan diplomat ve askeri personelin pasaport veya kimlik belgesini, öğrencilerin öğrenim gördükleri okuldan alacakları belgeyi, Türkye'de ikamet edenlerin ise ikametgah belgesini Abone Kayıt Merkezlerine sunmaları gerekmektedir.
Abone Kayıt Merkezleri tarafından asılları görülen belgelerin birer nüshası üzerine “Aslı Görülmüştür” damgası ve başvuru mercii kaşesi basılması gerekmektedir.
Başlatılan web servis uygulaması ile GSM işletmecilerinin (TURKCELL , VODAFONE , AVEA) Abone Kayıt Merkezleri tarafından alınan kayıtlar eş zamanlı olarak sisteme dahil edilmektedir. Böylelikle kişi işlemlerini yaptırdığı sırada cihazının kayıt altına alınması işlemi gerçekleşmektedir. Ancak alınan belgelerin Kurumumuz tarafından incelenmesi sırasında eksiklik ya da uygunsuzluk tespit edilmesi halinde cihaz tekrar kayıt dışına çıkarılmaktadır. Bu nedenle verilen evrakların abone kayıt merkezlerine eksiksiz olarak sunulması gerekmektedir.
Başvuruda bulunulan cihaza ilişkin olarak sunulan belgelerde ve cihazın elektronik kimlik bilgisinde sorun bulunmaması halinde cihaza ilişkin bilgiler sisteme girilmekte ve cihazın IMEI numarası kayıt altına alınmaktadır.
Gümrükler Genel Müdürlüğü'nün 31.01.2008 tarihli yazısı ile yapılan ve 01.02.2008 tarihinden itibaren geçerli olan düzenlemeye göre bir kişiye yurtdışından 2 takvim yılında 1 adet cep telefonu getirebilme hakkı tanınmış, yolcunun giriş yaptığı tarihten itibaren en geç 1 ay içinde cep telefonunun kayıt altına alınması zorunluluğu getirilmiştir.
Yurt dışından getirilen cihazlar için Gümrükler Genel Müdürlüğü tarafından yayımlanan tasarruflu yazılara ulaşmak için tıklayınız.
Copyright Türkiye Rehberi 2006 - 2025. Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik Politikası | Feragatname