Halk arasında ‘sabıka kaydı’ olarak bilinen ‘Adli Sicil’ bilgileri artık halka açılıyor. Düzenlemeyle; vatandaş adliyeye gitmeden, bulunduğu noktadan ücretsiz sicil kaydına ulaşabilecek.
HÜKÜMET, halk arasında sabıka kaydı olarak bilinen adli sicil bilgilerinde, devrim niteliğinde düzenlemeyi hayata geçiriyor. Düzenleme ile, adli sicil bilgileri “halka” açılıyor. Vatandaşlar, güvenlik bilgilerini kullanarak, adliyeye gitmeden, sıraya girmeden ve herhangi bir ücret ödemeden, “adli sicil kaydını” görebilecek. Bu bilgileri, ayrıca ilgili kurumlara verebilecek.
Düzenleme Meclis’e sunuldu
Adli sicil sisteminde radikal değişiklik öngören düzenleme, AK Parti Manisa Milletvekili Recai Berber ve arkadaşları tarafından önceki gün TBMM Başkanlığı’na sunulan “torba yasa teklifinde” yer aldı. Teklifin, 20. Maddesinde, 25 Mayıs 2005 tarih ve 5352 sayılı Adli Sicil Kanunu’nun 13. Maddesi değiştirildi. Yapılan değişiklik ile birlikte, kamu kurumlarına ve gerçek kişilere adli sicil bilgilerini sorgulama hakkı verildi. Bu hak ile birlikte, bir anlamda adli sicil bilgileri halka açılmış oldu.
Kurum kendisi bakabilecek
Mevcut sistemde ise, adli sicil bilgilerini sorgulama yetkisi, mahkemelerde, hakim, mahkeme, Cumhuriyet Başsavcılığı ile Askeri Savcılıkta bulunuyor. Diğer kurumlar ise Adalet Bakanlığı’nın onayı ile sistemden sorgulama yapabiliyor. Vatandaşlar ise, adli sicil bilgileri için adliyeye giderek, belirli ücret karşılığında haklarındaki bilgileri alabiliyorlar. Yapılan düzenlemenin aynen Meclis tarafından da kabul edilmesi halinde, adli sicil bilgilerine kurumları da ulaşabilecek.
Kuyruklar ve ücret ödeme tarihe karışacak
TEKLİFTE, adli sicil bilgilerinin gerçek kişilere de açılması da hüküm altına alındı. Buna göre, gerçek kişiler, kendileri hakkındaki adli sicil bilgilerini, güvenlik doğrulama araçlarını kullanarak sorgulayabilecek. Ve bilgileri, ilgili kurumlara sunabilecekler. Ayrıca, teklifte yapılan düzenleme ile adli sicil bilgilerin sorgulanmasından ücret alınmasına ilişkin hüküm tamamen kaldırıldı. Böylece, adli sicil bilgilerini öğrenmek bedelsiz hale getirildi. Halen mevcut yasada, adli sicil sorgulamaları için 5 lira ücret tahsil ediliyor.
Copyright Türkiye Rehberi 2006 - 2025. Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik Politikası | Feragatname