Kamuoyunun merakla beklediği ve 460 bin kişinin yararlanması beklenen Bedelli Askerlik düzenlemesi dün TBMM Genel Kurulu'nda görüşüldü. Ak Parti, son dakikada "31 Aralık 1982'den önce doğanların yararlanmasını" içeren değişiklik önergesi hazırladı. Önerge ile bu düzenlemeden 10 - 15 bin arası yükümlünün daha yararlanabileceği tahmin ediliyor.
Genel Kurul'da, "Askerlik Kanunu'nda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı" görüşmeleri gece geç saatlere kadar sürdü. 30 yaş sınırı ve 30 bin TL'nin düşürülmesi için yoğun lobilere direnen hükümet, tasarının bedelli askerliğin kapsama süresini düzenleyen 4. maddesinde değişiklik içeren önerge hazırladı. Tasarı görüşmeleri başlamadan önce Bakan Yılmaz, TBMM kulisinde gazetecilerin "Bir değişiklik var mı?" sorusuna "hiçbir değişiklik yok" yanıtını verdi. Ancak aradan saatler geçmeden kulislerde Ak Parti'nin değişiklik önergesi hazırladığı bilgisi konuşuldu.
31.12.1982 düzeltmesi
Ak Parti'nin hazırladığı önerge ile, daha önce kanun yürürlüğe girdiğinde 30 yaşından gün almış olanların yararlanacağı hükmü, "31.12.1982'den önce doğmuş olanlar" şeklinde değiştiriliyor. Böylece düzenlemeden 31 Aralık 1982'den önce doğanlar yararlanabilecek. Tasarının ilk haline göre eğer düzenleme, Cumhurbaşanı Abdullah Gül'ün onayından sonra 1 Aralık'ta
Resmi Gazete'de yayımlanmış olsaydı, 1 Aralık 1982'den önce doğanlar bedelliden yararlanabilecekti. Değişiklik önergesiyle bedellinin kapsamı yaklaşık 1 ay genişlerken, henüz 30 yaşından gün almamış Aralık 1982 doğumlular da düzenleme kapsamına girmiş oldu.
Karışıklığa yer vermemek ve bir kaç gün veya hafta nedeniyle bedelliden yararlanamayacaklar için yapılan değişiklikle 10-15 bin arası yükümlünün bu uygulamadan daha yararlanabileceği tahmin ediliyor. Milli Savunma Bakanlığı verilerine göre tasarı aşamasında uygulamadan 460 bin kişi yararlanacaktı. Bu değişiklikle bu rakamın 475 bine yaklaşacağı belirtiliyor.
Öcalan iddiası
Tasarının görüşmeleri ise oldukça tartışmalı geçti. MHP'li Hasan Hüseyin Türkoğlu, tasarının af niteliğini taşıdığını belirtirken, Abdullah Öcalan ile teröristlerin bundan yararlanıp yararlanmayacağını sordu. BDP'li Sırrı Sakık ise "24 Ekim'de Hakkari ‘de 36 PKK'lı militan öldürüldü. Hala Adli Tıp Kurumu'ndalar orada kullanılan silahlardan dolayı" dedi.
Başkanvekili Sadık Yakut ise "24 Türk askeri şehit edilirken hangi ahlak varsa Türk askeri, iç hukukun ve uluslararası hukukun verdiği ölçüler içerisinde teröristle mücadelesini yapar" yanıtını verdi. BDP'li Hasip Kaplan'ın da itiraz etmesi üzerine Yakut, "Ben tarafım. Devlet tarafıyım. Çok net söylüyorum" dedi. MHP Grup Başkanvekili Oktay Vural da "Öncelikle bu terör örgütü üyeliğinden kovuşturma tabi tutulanlar da bundan faydalanacak mıdır?" diye sordu. Gazetemizin baskıya girdiği saatlerde düzenleme üzerindeki görüşmeler sürüyordu.
Alnında PKK'lı mı yazıyor
MHP'li Oktay Vural'ın "yasadan PKK'lılar yararlanacak mı?" sorusuna ise Milli Savunma Bakanı Yılmaz, elini alnına götürerek, "Alnında yazıyor mu PKK'lı diye? Bu ülkenin vatandaşı olan ve belirtilen şartları taşıyanlar yasadan faydalanır" karşılığını verdi.
Milletvekili oğlu da bedelliden yararlanır
Genel Kurul'da muhalefetin eleştirilerini yanıtlayan Milli Savunma Bakanı İsmet Yılmaz, "Milletvekillerinden üçüncü dereceye kadar olanlardan kaç kişi faydalanacak diye bir soru var. Buna insaf demek lazım. Bu parlamentonun değerini düşünmek demektir. Bunun içinde siz de varsınız, biz de varız.
Biz şimdi bütün milletvekillerine sorduk mu sizin evladınız kaç yaşında, 30 yaşında askerlik çağına gelmemiş, gitmemiş olan var mı diye sorduk mu?" diye konuştu. 45 yaşın üzerinde olan 60 bin kişinin bakaya durumunda olduğunu söyleyen Yılmaz, düzenlemenin vicdani ret ile ilgisi olmadığına işaret etti.
Bedelli Askerlik ile ilgili linkler