Malzemeler:
- Zımpara kağıdı, Macun / Alçı (Yüzey düzeltme için), Boya, Kağıt sıyırıcı, Macun dolgusu (Yüzey düzeltme için), Duvar kağıdı, Duvar kağıdı yapıştırıcısı.
Araç Gereçler:
- Kova, Ek makarası, Boya örtüsü, Keskin bıçak, Duvar kağıdı fırçası, Seyyar merdiven, Sıvama fırçası, Sıyırma bıçağı, Sıvama tablası, Şerit metre, Şakül, Duvar kağıdı makası, Tornavida, Duvar kağıdı kazıyıcı, Radyatör boya silindiri (Radyatör arkasının kaplanmasında), Silindir ve şırınga (Hava boşluğunu almak için), Sünger ve temiz bir bez, Elektrik düğmesi ve buvat kapağı açıcı alet, Buharlı duvar kağıdı sıyırıcısı (gerekiyorsa).
DUVARLAR İÇİN KAÇ RULO KAĞIT GEREKİR?
DUVAR YÜKSEKLİĞİ=2.3-2.4 mt, ODANIN ÇEVRESİ=10 mt, GEREKLİ RULO=5 rulo
......."...........".........2.3-2.4 mt, ......."..........."......12 mt,......"........."......6 rulo
......."...........".........2.3-2.4 mt, ......."..........."......14 mt,......"........."......7 rulo
......."...........".........2.3-2.4 mt, ......."..........."......16 mt,......"........."......8 rulo
......."...........".........2.3-2.4 mt, ......."..........."......18 mt,......"........."......9 rulo
......."...........".........2.3-2.4 mt, ......."..........."......20 mt,......"........."......10 rulo
......."...........".........2.4-2.6 mt, ......."..........."......10 mt,......"........."......5 rulo
......."...........".........2.4-2.6 mt, ......."..........."......12 mt,......"........."......6 rulo
......."...........".........2.4-2.6 mt, ......."..........."......14 mt,......"........."......7 rulo
......."...........".........2.4-2.6 mt, ......."..........."......16 mt,......"........."......8 rulo
......."...........".........2.4-2.6 mt, ......."..........."......18 mt,......"........."......9 rulo
......."...........".........2.4-2.6 mt, ......."..........."......20 mt,......"........."......10 rulo
......."...........".........2.6-2.7 mt, ......."..........."......10 mt,......"........."......6 rulo
......."...........".........2.6-2.7 mt, ......."..........."......12 mt,......"........."......7 rulo
......."...........".........2.6-2.7 mt, ......."..........."......14 mt,......"........."......8 rulo
......."...........".........2.6-2.7 mt, ......."..........."......16 mt,......"........."......9 rulo
......."...........".........2.6-2.7 mt, ......."..........."......18 mt,......"........."......10 rulo
......."...........".........2.6-2.7 mt, ......."..........."......20 mt,......"........."......11 rulo
DUVAR KAĞIDI KAPLAMA
Beceri düzeyi:
- Duvar kağıdı kaplama, deneyimle gelişen bir beceridir. Eğer yeni başlıyorsanız, merdiven boşluğu gibi zor yerleri kaplamayı bu konuda ustalaşana kadar erteleyin.
Modern malzemeler, yeni başlayanlar için dekorasyonu daha kolay bir hale getirmektedir. Duvar kaplama ürünlerinin sahip olduğu geniş yelpaze sayesinde duvarlarınızın rengini, desenini ve dokusunu kolayca değiştirebilir, deneyim kazandıkça evinizin en zor bölümlerini bile güvenle kaplayabilirsiniz.
Önce güvenlik:
- Merdiven kullanırken dikkatli olun ve erişemeyeceğiniz yerlere uzanmaya çalışmayın.
Ölçüm:
- İhtiyaç duyacağınız kağıt miktarını tahmin etmek için sayfanın altındaki tablodan yararlanabilirsiniz. Desen tekrarlı bir kağıt kullandığınız zaman ölçüyü biraz fazla almanız gerekmektedir. Daha doğru bir tahmin için, aşağıdaki yöntemi kullanarak duvarınızın alanını hesaplayın.
- Standart bir duvar kağıdı rulosu, yaklaşık olarak 10.5 m uzunluğa ve 530 mm ene sahiptir.
- Tabandan tavana duvarların yüksekliğini ölçmek suretiyle standart bir rulodan kaç adet kağıt şeridi kesebileceğinizi hesaplayabilirsiniz. Bu sayı genellikle 4’tür.
- Odayı kaplamak için kaç rulo genişliğine (enine) ihtiyaç duyacağınızı tahmin etmek için (kapı ve pencereler hariç) odanın çevresini ölçün. Kaç rulo satın almanız gerektiğini anlamanız için bu rakamı, bir rulodan kesebileceğiniz şerit sayısına bölün. Yedeklemek için küçük bir miktar ayırın.
- Satın aldığınız bütün ruloların aynı parti numarasına sahip olmasına özen gösterin. Bu şekilde renklerin birbirini tutacağından emin olabilirsiniz. Kullanılmayan ruloları iade edebilmek için fişleri saklayın.
Yüzeylerin hazırlanması:
- Duvarlar, temiz, kuru ve sağlam olmalıdır.
Boyanmış duvar kağıtlarını veya yıkanabilir duvar kaplamalarını çıkarırken yüzeyi bir duvar kağıdı kazıyacağı ile kazıyıp nemin nüfuz etmesini sağlayın.
- Hasar görmüş alçıyı ince bir yüzey dolgu malzemesiyle onarın. Gevşemiş malzemeyi derin çatlak ve deliklerden çıkarın. Dolgu malzemesini bütün yarıklara, esnek bir dolgu bıçağı kullanmak suretiyle doldurun.
- Dolgu malzemesi kuruduğu zaman, orta derece bir zımpara kağıdıyla zımparalayın.
- Duvar kağıdı yapıştırıcısını bir kova içinde karıştırın. Paketin üzerine basılmış talimatlar, yapıştırdığınız duvar kağıdı cinsi için ihtiyaç duyacağınız yapıştırıcının gücü ve miktarı üzerine bilgi verebilir.
- İlk şeridin uzunluğunu öğrenmek için duvarın yüksekliğini ölçün. Aşağıda ve yukarıda, kesme için 100 mm pay ekleyin. Rulodan aynı uzunlukta şeritler kesin. Eğer kağıdınız desenliyse, desenin yan şeritlerle uyum sağlaması için fazladan pay bırakmanız gerekebilir. Kesmeden önce kontrol edin.
- Bir rulodan duvar kağıtları şeritleri keserken, önce istenilen uzunlukta kağıdın kenarını işaretleyin veya küçük bir kesik oluşturun. Sonra kağıdı bu noktadan katlayın ve kenarları aynı hizaya getirin. Katladığınız yeri bir duvar kağıdı makasıyla kesin.
- Kesilen şeritleri ön yüzleri yere bakacak biçimde duvar kağıdı yapıştırma masanıza yatırın. Yapıştırıcıyı uygulamanız sırasında, şeritlerin katlanmasını önlemek için kağıdın serbest uçlarını, masanın ayakları arasına bağlanmış bir parça ipin arkasına tutturun.
"İz bırabileceğinden dolayı şeritlerin ön tarafına yapıştırıcı bulaştırmamaya gayret gösterin."
- Üst şeridi masanın ön kenarıyla, geniş bir sıvama fırçası kullanarak hizalayın, yapıştırıcıyı eşit olarak, önce şeridin merkezinden aşağıya doğru, sonra buradan yanlara doğru uygulayın. Şeridi, masanın arka kenarıyla hizalanacak şekilde kaydırın ve kenarlara doğru daha fazla yapıştırıcı sürün. Her iki kenarın da iyi kaplandığından emin olun.
"Sıvama fırçanızı, kıllı kısmını, kovanın üzerine gerilmiş bir ipe dayamak suretiyle temiz tutun."
- Yapıştırıcıyla sıvanmış kısmı diğer sıvanmış kısmın üzerine getirecek biçimde katlayın ve diğer ucu aynı biçimde sıvayıp katlamak için kağıdı masa boyunca kaydırın. Bu yöntemi, diğer kağıt şeritleri sıvamak ve sıva masanızı temiz tutmak için kullanın.
"Ağır kağıtları asmadan önce bir süre için ıslatmaya bırakmanız gerekebilir. Üreticinin talimatlarına uyun."
Duvar kağıdı yapıştırma:
- Mümkünse işe kapı ya da pencere bulundurmayan bir duvarı kaplamakla başlayın. Bir köşeden başlayın ve pencereden uzaklaşacak bir biçimde çalışın. Büyük ve düzenli desenlere sahip bir duvar kağıdı yapıştırırken, baca çıkıntısı duvarlar ve köşeler nadiren düz ve karedir. Bu nedenle referans olarak alınamazlar.
- Bu nedenle bir şakül kullanılarak duvara düşey bir referans çizgisi çizilmelidir.
Duvara işaretleyeceğiniz çizginin yeri, köşeden itibaren yerleştirilecek kağıt genişliğinden daha içeride olmalıdır.
- Kağıdın üst yarısını açın ve bir duvar kağıdı fırçası kullanarak duvara hafifçe bastırın.
- Şeridi, duvardaki şaküllü çizgiye hizalanacak biçimde kaydırın. Kağıdın, tavanı 50 mm aşmasına müsaade edin. Kağıdın altında kalabilecek havayı çıkarmak için merkezden kenarlara doğru fırçalayın. Alt yarıyı açıp aynı şekilde fırça yardımıyla yerleştirin.
(Resimde kağıdın altında kalabilecek havayı çıkartmak için kağıdı merkezden kenarlara doğru fırçalamak gerekir. Ayrıca havayı almak için şırınga da kullanılabilir.)
- Duvar kağıdı makasınızın veya keskin bir bıçağın arkasını kullanarak, duvar ile tavan arasındaki duvar çizgisi üzerinde bir iz oluşturun. Kağıdı sıyırın ve fazlalığı atmak için katlama çizgisi boyunca kesin, sonra kağıdı yerine yerleştirin. Şeridin taban uzunluğunu kesmek için aynı yöntemi kullanın.
- Bir sonraki şeridi, öncekinin yanına yapıştırın ve düzgün bir şekilde birleşmelerini sağlayın.
Aynı zamanda şeridi, desenleri birleştirmek için aşağıya ve yukarıya kaydırın. Şeridi yerine yapıştırırken desen uyumunu kontrol etmeye devam edin.
- Tavana ve tabana bulaşan fazla yapışkanı bir sünger yardımıyla temizleyin. Yine kağıt yüzeyine bulaşan yapıştırıcıyı da aynı yöntemle silebilirsiniz. Kağıtların bitişme noktalarını üzerinden boş kağıt rulosunu geçirerek kağıt kenarlarının yapıştığından emin olun.
Duvarın üst kısmına dar bir bordür yapıştırarak mükemmel bir görünüm elde edebilirsiniz.
Duvar Kağıdı İlgili Bağlantılar