e Reçete

Turkiye-Rehberi.Net Pinterest Turkiye-Rehberi.Net WhatsApp Turkiye-Rehberi.Net Facebook Turkiye-Rehberi.Net Twitter Turkiye-Rehberi.Net LinkedIn Turkiye-Rehberi.Net Çıktı Al Turkiye-Rehberi.Net Gmail Turkiye-Rehberi.Net Email Gönder
Türkiye'de pilot il seçilen Eskişehir'de e-reçete dönemi başladı. Eskişehir Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) İl Müdürü Cahit Gürsel Akpolat, hekimlerin elektronik imzalarının henüz hazır olmadığını söyledi.

Elektronik reçete uygulamasına 1 Temmuz 2012 tarihi itibariyle tüm sağlık hizmet sunucularında geçileceğini belirten Akpolat, "Elektronik reçete uygulamasında reçeteler otomasyon sistemleri üzerinde hazırlanacak, eczaneler tarafından MEDULA sistemi üzerinden elektronik reçeteler kabul edilerek karşılanacak" dedi.

Sosyal Güvenlik Kurumu (SSK) tarafından sağlık alanında yaşanan suiistimallerin önünü geçecek elektronik reçete uygulamasına başlandı. Projenin reçetelerde bir standart getireceğini belirten Eskişehir SGK İl Müdürü Cahit Gürsel Akpolat, "Gerek hekimin yazı stili gerekse eczacının farklı değerlendirmeleri sonucu hastaya yanlış ilaç verimi önlenecektir." dedi.

Uygulamaya konulan e- reçete sistemi sağlık alanında yaşanan sıkıntıları ortadan kaldırmayı amaçlıyor. Yeni sistem sayesinde hastaların muayene sonrası eczaneye yönlendirilmeleri interaktif bir şekilde gerçekleşecek. Böylelikle SGK çalışanları, doktorlar, eczacılar ve hastaların karşılaştığı sorunlar büyük ölçüde ortadan kalkacak. Eskişehir genelindeki tüm hastaneler ve eczanelerde 24 Nisan’da başlayan sisteme, diğer iller ise 1 Temmuz tarihinde geçecek.

E-Reçete Video


BAŞKASININ ÜZERİNDEN İLAÇ ALMA TARİH OLACAK

Yanlış ilaç verme, hekimin bilgisi dışında reçete yazılması, başkasının adına ilaç alma, sahte reçete, reçetenin kaybolması ve ya yırtılması gibi problemler ortadan kalkacak. Kamunun bu sektörde yapılan usulsüzlükler nedeniyle uğradığı milyonlarla ifade edilen zararların da önüne geçilebilecek.

E- reçete uygulaması ile sağlık karneleri ve kâğıt reçeteler de uygulamadan kalkıyor. Yeni sistem ile hem daha sağlıklı bir işleyiş hem de suiistimallerin önüne geçilmesi hedefleniyor. Sistemin hizmete başlaması ile vatandaş ilacını TC kimlik numarası ile eczaneden alabilecek.

E-REÇETE HERKESE KOLAYLIK SAĞLAYACAK

E-reçete projesinin pilot bölge Eskişehir’de hiçbir sıkıntı olmadan uygulamaya konularak ve işlemeye başladığını söyleyen SGK Eskişehir İl Müdürü Cahit Gürsel Akpolat, sağlık hizmeti sunucularında, özel hastanelerde, üniversite hastanelerinde ve eczanelerde iki defa eğitim düzenlediklerini ifade etti.

Yeni konulan uygulama ile reçete standardı oluşturularak hekimin bilgisi ve kontrolü dışında o hekime ait reçete üretilemeyeceğinin altını çizen Akpolat, "Gerek hekimin yazı stili gerekse eczacının farklı değerlendirmeleri sonucu yanlış ilaç verimi hastaya yanlış ilaç verimi önlenecektir. Reçetelerin doğru okuması sağlanacaktır. Reçetenin yırtılması ve kaybolması gibi herhangi bir olumsuz ortam oluşmayacaktır." ifadelerini kullandı.

Projenin detayları hakkında bilgi veren Akpolat, eczacılarında işinin kolaylaştığını kaydetti. Akpolat, "Reçetenin kaydı aşamasında eczaneler yaklaşık 31 çeşit veriyi medula eczane üzerine girerken şimdi elektronik reçete uygulaması ile beraber yaklaşık 6 çeşit veriyi sisteme gireceklerdir. Reçeteler üzerinde suiistimale yönelik ilaç eklemeleri gibi kimin tarafından yapıldığı tespitinin zor olduğu durumlar oluşmayacak. Eczaneler cezai işlemlerle karşılaşmayacaklardır." diye konuştu.

Türkiye’de yaklaşık 1 milyon 500 bin reçete düzenlendiği varsayıldığında bu rakamın proje ile kâğıt israfını ortadan kaldıracağını belirten Akpolat, şunları kaydetti: "Hastalarımız eczaneye giderek TC kimlik ve takip numaraları ile ilaçlarını alabileceklerdir. Sonrasında elektronik imza uygulamasına geçildiğinde manuel reçete dönemi sora erdirilecektir."

Eskişehir'de elektronik reçete uygulamasının 24 Nisan 2012 tarihinde pilot il olarak başlatılmasına karar verildiğini kaydeden Akpolat, ancak hekimlerin elektronik imzalarının henüz hazır olmadığını söyledi. Bunun dışında diğer uygulamaların genel elektronik reçete uygulaması ile aynı olacağını vurgulayan Akpolat şunları söyledi:

"Sağlık hizmet sunucuları tarafından otomasyon sistemleri üzerinde elektronik reçete oluşturulacak. Elektronik reçeteler <a href="/MEDULA" title="MEDULA">MEDULA</a> sistemine kaydedilerek elektronik reçete numarası alınacak. MEDULA sistemine kaydedilmiş elektronik reçetenin manuel çıktısı alınarak kaşe/ıslak imza ile imzalanacak ve reçete hastaya ilaç temini amacıyla verilecek.

Sağlık hizmet sunucusu tarafından elektronik reçete oluşturulamadığı durumlarda elle reçete yazılmaya eskiden olduğu gibi devam edilecek. Eczane e-reçete sorgu bölümünden TC kimlik veya e-reçete numarasıyla elektronik reçeteyi MEDULA ekranında görüntüleyecek.

Eczanedeki sonraki işlemler manuel reçeteyle yapılan işlemlerle aynıdır. Eczane, hekim tarafından kaşe/ıslak imza ile imzalanmış elektronik reçete çıktısını kuruma eskiden olduğu gibi teslim etmeye devam edecek. Eczaneler ayrıca reçete eki belgeleri de eskiden olduğu gibi teslim etmeye devam edecek. Eczane, elektronik reçeteyi ekranında e-reçete sorgu bölümünden görüntüleme işlemi yaparak karşılayabileceği gibi, önceden olduğu şekilde kayıt bölümünden de manuel olarak kayıt ederek karşılayabilecek. Eczane tarafından manuel reçete karşılama işlemleri ise eskiden olduğu gibi devam edecek."

9. Bölge Eskişehir-Bilecik Eczacılar Odası Başkanı Yücel Yenilmez ise, deneme safhasında olduğu için tam anlamıyla sisteme geçilemediğini iddia etti. Yenilmez, "E-reçete uygulaması Eskişehir'de başlamadı. Sadece elektronik ortamda doktorlardan veri toplanıyor. Sadece özel hastanelerde ve tıp fakültesinde uygulamaya geçti. Bizler doktorun ıslak imzası olan reçete eczaneye gelmeden ilaç veremeyeceğimizi duyurduk.

Bu düşüncelerimizi kuruma da ilettik. Bu durum 2012 yılında Türk Eczacıları Birliği ve Sosyal Güvenlik Kurumu arasında imzalanmış olan ilaç alım protokolüne aykırılık göstermiştir. Eczanelerimizin e-reçeteye geçemeyecekleri Sosyal Güvenlik Kurumu'na da yazılı olarak iletilmiştir. İlaç alım protokolünün 3.2 maddesinde Sağlık Bakanlığı ve kurum mevzuatına uygun reçete düzenlemiş olması gerekmektedir. Ne Sağlık Bakanlığı ne de kurum tarafından e-reçete ile ilgili mevzuat değişikliği yapılmamıştır. Protokolün 3.2.1 maddesinde ise 'reçetede hekimin ıslak imzası mutlaka yer alacaktır' denmektedir.

Türk Eczacıları Birliği ve Sosyal Güvenlik Kurumu arasında protokol revizyonu yapılmadan eczanelerimizden e-reçete ile ilaç verilmesi mümkün değildir. Meslektaşlarımız bilgisayar çıktısı olsa dahi hekimin ıslak imzası olan reçete ile işlem yapmak zorundadır. Eczacılarımız ıslak imzalı şekilde gelen kağıt reçeteleri e-reçete sorgu butonundan çağırarak işlem yapabilirler. Burada oluşabilecek eksik ve hataların odamıza bildirilmesi yapılacak düzenlemeler için büyük önem taşımaktadır. Hata ya da eksik olduğu görülen reçetelerin gönderilip düzeltilmesi gerekmektedir" diye konuştu.

Eczacı Derya Gül ise, ıslak imzalı, kaşeli reçetelerin protokol hükmüne göre geçerliliğini sürdürdüğünü belirtti.