Türkiye ile arasında sosyal güvenlik sözleşmesi olmayan ülkelere Türk işverenler tarafından götürülen işçiler için işverenleri sadece sağlık primiyle kısa vadeli prim öderler. İşçiler de isterse yüzde 20 oranıyla emeklilik primlerini ceplerinden ödeyebilir
Sayın Ali Tezel, Suudi Arabistan'da çalışıyorum (sosyal güvenlik sözleşmesi yok). Genel sağlık sigortamızı Ankara merkezli şirketimiz ödüyor. Ben de 5510 Sayılı Kanun'a göre uzun dönemli sigorta kolları ölüm-malullük bölümü olan % 20'lik kısmı ay ay ödemek istiyorum.
Bu durumla ilgili hâlâ sorun yaşıyorum. Dilekçe ve şirketimde çalıştığıma dair yazıyla müracaatımı yaptım, 3 ay oldu daha bir sonuç alamadım. Sormak istediğim, prim gün sayısıyla ilgili olarak aylık % 20'lik uzun dönemli kısmı mı yatırayım yoksa yurtdışı borçlanması mı yapayım? Bu konuda yardımcı olmanızı rica ederim.
Süleyman Cünedioğlu
Süleyman Bey, 5510 Sayılı Kanun'un 5'inci maddesinde, "Ülkemiz ile sosyal güvenlik sözleşmesi olmayan ülkelerde iş üstlenen işverenlerce yurtdışındaki işyerlerinde çalıştırılmak üzere götürülen Türk işçileri 4'üncü maddenin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalı sayılır ve bunlar hakkında kısa vadeli sigorta kolları ile genel sağlık sigortası hükümleri uygulanır. Bu sigortalıların uzun vadeli sigorta kollarına tabi olmak istemeleri halinde, 50'nci maddenin ikinci fıkrasındaki Türkiye'de yasal olarak ikamet etme şartı ile aynı fıkranın (a) bendinde belirtilen şartlar aranmaksızın haklarında isteğe bağlı sigorta hükümleri uygulanır. Bu kapsamda, isteğe bağlı sigorta hükümlerinden yararlananlardan ayrıca genel sağlık sigortası primi alınmaz. Bu bent kapsamında yurtdışındaki işyerlerinde çalışan sigortalıların, bu sürede ödedikleri isteğe bağlı sigorta primleri 4'üncü maddenin birinci fıkrasının (a) bendi kapsamında sigortalılık sayılır" denilmiştir. Buna göre sizin Türkiye'de ikamet ettiğiniz yerdeki sosyal güvenlik merkezine isteğe bağlı talep dilekçesi doldurup ilgili yerinde de 5/G sigortalısı kısmını işaretlemeniz yeterli.
Esasen ben size, "Boşverin isteğe bağlıyı, sonra dilerseniz ve ihtiyacınız olursa yurtdışı borçlanması yapın" derim ama yurtdışı borçlanmanın da kaldırılma ihtimali var. Bu sebeple hem ucuz hem de güncel olan isteğe bağlıyı ödeyin. Size cevap vermeyen SGK'yı da bilgi edinme başvurusuyla harekete geçirin.
Anneniz e-devletten yetim aylığı müracaatı yapsın
Annem ile babam bir hafta önce boşandı. Ölen dedemin maaşını annem alabilir mi? Ben de rahatsızım, o yüzden fazla ilgilenemiyorum. Sizin bilgi ve tecrübelerinizi TV'den de olsa öğrendik. Ne yapacak ve nereye başvuracağız? Hangi evrak lazım, prosedürler nasıl olacak, ölen dedemin maaşını almak ne kadar sürer? Son olarak, dedemin sağlık karnesinden faydalanabilinir mi? Ne olur cevap verin, bu bizim için çok önemli. Mehtap Altıgöz-K.Maraş
Annenizin boşanma kararı nüfus müdürlüğünce kayıtlara işlenince, Sosyal Güvenlik Kurumu K.Maraş İl Müdürlüğü'ne "Tahsis Talep ve Beyan Taahhüt Belgesi" doldurup verin veya annenizin e-devlet şifresi varsa internetten e-devletten doldurup gönderin. Hangisi olursa olsun SGK annenize vefat etmiş babası üzerinden yetim aylığı bağlar. Bu işlem normal şartlarda 15-20 gün sürer. Annenize yetim aylığı bağlanınca sağlık yardımı da başlayacak.
Zorunlu göç yoksa borçlanma hakkı da yok
Ben Bulgaristan göçmeniyim, Türkiye'ye ilk giriş tarihim 1998. SSK sigorta girişim Şubat 2002, hâlâ çalışmaya devam etmekteyim. Bu yıl TC vatandaşlığına kabul edildim. Bulgaristan'da SSK girişim 1986 ve 2 yıllık çalışmam var. Bulgaristan'da ilk doğumum 1989, Türkiye'de 2. doğumum 1993. Benim yurtdışı borçlanma hakkım var mı?
Cansu Çayır
Cansu Hanım, maalesef sadece 1989 yılında Bulgaristan'dan zorunlu göçle gelip de TC vatandaşı olanların Bulgaristan'daki çalışma sürelerini borçlanma hakkı var. Siz ise daha sonra kendi isteğinizle gelip TC vatandaşı olduğunuzdan borçlanma hakkınız hem yurtdışı hem de doğumlar için yok.
Copyright Türkiye Rehberi 2006 - 2025. Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik Politikası | Feragatname