BağKur ve staj mağdurları Meclis'ten geçen torba yasa'dan çok şey beklemelerine rağmen umduklarını bulamadı. AKP hükümeti Haziran 2015'de yapılacak genel seçim öncesi yeni torba tasarısını meclise getirebilir.
12 aydan çok Bağ- Kur prim borcu olanlar, borç ve sigortalılık sildirme bekliyorlardı, gelmedi.
Bağ-Kur'lular gerek 1.10.2008, gerekse 4.10.2000 öncesi vergi kaydı veya şirket ortaklığı olan sürelerini şimdi geriye doğru Bağ-Kur'lu yaptırmak istiyorlardı, “torba”dan çıkmadı.
Bağ-Kur borçlusu olup sırf bu sebeple emekli olamayanlar, kamu bankaları tarafından borçlarının ödenerek emekli olmayı bekliyorlardı, çıkmadı...
Bağ-Kur'lular, SGK'ya borçları olsa da sağlıktan yararlanmayı bekliyorlardı, olmadı. Bağ-Kur'lular haricinde vatandaşın şu beklentileri de yerine gelmedi:
Emeklilik için sigortalılık süresi ve yaşı doldurdukları halde yeterli prim ödeme gün sayıları olmadığı için emekli olamayan SSK'lılar, geriye doğru 1800 günlük (5 yıllık) borçlanma bekliyorlardı, çıkmadı...
Ev kadınları, tıpkı gurbetteki ev kadınları gibi ev hanımı olarak geçirdikleri süreleri borçlanmak istiyorlardı, çıkmadı.
İşi gücü varken işini bırakıp askere gidenler, askerlik borçlanması yapmak yerine para ödemeden askerdeki sürelerinin sigortalılık süresinden sayılmasını bekliyorlardı, olmadı.
Stajyerler, gerek meslek lisesi, gerekse çıraklık eğitim merkezlerindeki sürelerinde kısa vadeli sigorta primi ödenen ve emeklilik için başlangıç sayılmayan süreleri için, tıpkı rahmetli Turgut Özal'ın 1987 yılında bir yıl süreliğine çıkardığı borçlanma hakkını bekliyorlardı. Bu durumda staj veya çıraklık süreleri emeklilik için başlangıç sayılacaktı ama çıkmadı...
EMEKLİLİKTE YAŞA TAKILANLAR HÜSRANA UĞRADI
Emeklilik için prim ödeme gün sayısı ve sigortalılık süresini tamamladığı halde gereken yaşı tamamlayamadığı için emekli olamayan; işe girmek istediğinde “yaşlısın”, emekli olmak istediğinde ise “gençsin” denilen grup, en azından bir kereliğine emeklilik hakkı bekliyordu, çıkmadı...
KADINLAR ÇOK ŞEY BEKLİYORDU
Sigortalı olmadan önceki doğumları tıpkı erkeklerin askerlik borçlanması gibi borçlanmak istiyorlardı, çıkmadı. Sadece sigortalı olduktan sonraki doğum borçlanma sayısı 2'den 3'e çıktı.
Çalışan kadınlar yaptıkları doğumlar sonrası 20 hafta doğum izni istiyorlardı, olmadı.
Çalışan kadınlar, doğan çocuklarının kreş parasına destek olarak ayda 300 lira kreş parası istiyorlardı, çıkmadı.
Çalışan kadınlar, çocuklarını bıraktıkları kreş saatleri ile çalışma saatlerinin uyumlaştırılmasını istiyorlardı, olmadı.
TAŞERON VE 4/C'LİLER KADRO İSTİYORLARDI
Kamu taşeron işçileri ile kamuda 657 sayılı kanunun 4/C'lisi olan mevsimlik işçiler, kadro istiyorlardı, çıkmadı. Sadece taşeron işçilerin hizmet sözleşmeleri 3 yıllığına çıkarıldı ve yıllık izin problemleri ile kıdem tazminatları sorunu birazcık çözüme kavuştu. Kadro çıkmadı.
EV HİZMETLİLERİ MAĞDUR EDİLDİ
Sosyal güvenliğe en çok ihtiyaç duyan, evlerde temizlik ve çocuk bakıcılığa yapanlardan ayda 10 günden az çalışan kadınlar, tam sosyal güvenlik ve kupon sigortası beklerken, primlerini kendi ceplerinden ödemek zorunda kaldıkları sistemle karşı karşıya kaldılar. Ev hizmetlileri mağdur edildi.
GSS'DEN BEKLENEN ÇIKMADI
Özellikle öğrenci olup da kısa süreli çalıştığı için kendilerine GSS (genel sağlık sigortası) borcu çıkarılanlar, GSS borçlarının silinmesini, diğer çocuklar da benzer şekilde tüm GSS borçlarının silinmesini ve yeni bir milat yaratılmasını istiyorlardı, çıkmadı. Sadece borçlarına taksitlendirme çıktı. 3.5 milyon GSS borçlusunun çoğunun ise borçlu olduğundan dahi haberi yok.
Copyright Türkiye Rehberi 2006 - 2024. Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik Politikası | Feragatname