Karayolları Genel Müdürlüğü ile PTT Genel Müdürlüğünün ortaklaşa işletecekleri Hızlı Geçiş Sistemi (HGS), bugün uygulanmaya başladı.
Ücretli geçiş yapılan otoyol ve köprülerde kuyrukların önlenmesi, vatandaşların hizmeti en kısa sürede ve ucuz şekilde alabilmesini sağlamak amacıyla OGS ve KGS’ye alternatif olarak çıkarılan HGS'de, cama içerden yapıştırılan etiket ve kart tipi olmak üzere iki tip etiket kullanılacak.
HGS gişelerinden ilk etiket veya kart alımlarında hesaba en az yatırılması gereken ücretler 1'inci sınıf araçlar için 30 lira, 2'nci sınıf araçlar için 37 lira, 3'üncü sınıf araçlar için 53 lira, 4'üncü sınıf araçlar için 67.50 lira, 5'inci sınıf araçlar için de 81.50 lira olarak belirlendi.
Kart bakiyesinin geçiş ücretini karşılamadığı durumlarda HGS abonelerine, geçişten sonra 7 gün içerisinde hesaplarına para yatırmaları durumunda cezai işlem uygulanmayacak. Ayrıca HGS abonesi olmadığı halde HGS gişelerinden geçiş yapan sürücüler de 7 gün içerisinde abone oldukları takdirde herhangi bir ceza verilmeyecek. HGS etiketleri, PTT şubeleri ile otoyol ve köprü girişlerine kurulan PTT gişelerinin yanı sıra yollar üzerindeki dinlenme tesisleri ve benzin istasyonlarından alınabilecek. Yine PTT şubeleri başta olmak üzere kart satışı yapılan tüm noktalardan yükleme yapılabilecek.
7 milyon KGS'ye karşın 1 milyon OGS kartı bulunuyor. Ancak Karayolları Genel Müdürlüğü köprü ve otoyol tahsilatlarının yüzde 70'ini OGS geçişlerinden sağlıyor.
Peki ama nedir bu OGS, KGS ve HGS. Hangisi daha ucuzdur? Almak için nerelere başvurulur? KGS tamamen kalkacak mı? Tüm bu soruların yanıtları www.turkiye-rehberi.com'te.
11- HGS nedir?
Hızlı Geçiş Sistemi adı verilen yeni sistem 17 Eylül'de uygulamaya başlando. Ancak 1 Ocak 2013 itibariyle KGS'nin yerini tamamen HGS'nin alması hedefleniyor. Yapışkan tipli HGS'ler 5 liraya; Kart tipli olanlar ise 15 liraya satılacak. PTT müşterilerine bu kartlar ücretsiz verilecek. Bir başka tahmin ise vatandaşın baskı yaparak yükleme miktarının düşürülmesini sağlayacağı yönünde. Bu değişiklik yapılırsa kısa sürede HGS'nin KGS'nin yerini alabileceği söyleniyor.
12- Nereden Alınacak?
Tüm PTT şubeleri ile otoyol ve köprü girişlerine kurulan 29 PTT gişesinin yanı sıra yollar üzerindeki dinlenme tesisleri ve benzin istasyonlarından alınabilecek. Yine PTT Şubeleri başta olmak üzere kart satışı yapılan tüm noktalardan yükleme yapılabilecek. Ayrıca telefonlar aracılığıyla SMS yoluyla da yükleme mümkün olacak.
13- Geçişler indirimli mi olacak? HGS ile geçişler de OGS'de olduğu gibi yüzde 20 indirimli olacak. Böylece İstanbul Boğaz Köprüsü geçişi 4 lira 25 kuruş yerine 3 lira 40 kuruş olacak.
14- Ne zaman başlayacak? 17 Eylül'de ilk olarak İzmir – Çeşme, İzmir – Aydın Otoyolu ve İstanbul Boğaz Köprüsü'nde başladı. Türkiye genelinde geçiş ise bu yılın sonunda gerçekleşmiş olacak.
15- OGS; KGS ve HGS arasındaki avantaj ve dezavantajlar nelerdir? OGS; otoyol ve köprülerden duraklamadan, yüzde 20 indirimli geçiş imkanı sağlar. Ancak alması zahmetli ve pahalıdır. 40 ila 60 lira bedelle alınır. Banka hesabında sürekli para bulundurmak gerekir. KGS; gişelerde durmak gerekir. OGS ve HGS'ye göre yüzde 20 daha pahalıdır. Ancak kartını almak 1 lira ile 5 liraya mal olur. Hesapta para bulundurmak gerekmez. Yükleme yapmak son derece kolaydır. HGS; hızlı ve yüzde 20 indirimli geçiş imkanı sağlar. OGS'ye göre almak daha kolay ve ucuzdur. 5 ve 15 lira olmak üzere iki türü vardır. Yükleme yapmak çok kolaydır.
1- OGS Nedir?
Kısaca OGS olarak ifade edilen Otomatik Geçiş Sistemi, araç içine yerleştirilen elektronik etiket sayesinde köprü ve otoyol gişelerinden ‘duraksamadan' hızlı ve ucuz geçiş imkanı sağlıyor.
2- OGS Nereden Alınır?
OGS'ye üye olmak için Ziraat Bankası, Vakıfbank, İş Bankası, Denizbank ve Garanti Bankası'nın yetkili şubelerine ya da internet bankacılığı üzerinden başvuruda bulunmak gerekir.
3- OGS almanın maliyeti nedir?
OGS cihazları bankalar tarafından belirlenen, 40-60 TL bedel karşılığında satılıyor. Cihazların garanti süreleri yine bankalar tarafından belirleniyor. Garanti süresinin sonunda yeniden OGS cihazı almak gerekiyor. Ziraat Bankası ve Garanti Bankası OGS elektronik etiketleri 3 yıl; İş Bankası 4 yıl; Vakıfbank ve Denizbank ise 5 yıl garanti kapsamında bulunuyor.
4- OGS geçişlerinde indirim oluyor mu?
OGS geçişleri, KGS'ye göre daha ucuz. Örneğin İstanbul Boğaz Köprüsünden geçen bir otomobilde OGS kartı var ise geçişini 4 lira 25 kuruş yerine; 3 lira 40 kuruşa yapıyor.
5- OGS Hesabında yeterli kredi olması gerekir mi?
OGS hesabında geçiş ücretini karşılayacak kredi bulundurulması zorunlu. Bu nedenle OGS hesaplarına Kredi Kartlarından otomatik ödeme talimatı verilmesi gerekiyor.
6- Yeterli kredi yoksa ne olur?
OGS hesabında geçiş için yeterli bakiye bulunmadığı durumda sıfır bakiyenin altındaki hesaplar banka tarafından iptal edilip Kara Listeye alınıyor. Hesap iptalinden sonra yapılacak geçişler ise 11 kat cezalı oluyor. Örneğin 3 liralık bir geçiş için 33 lira ceza ödemek gerekiyor.
10- HGS'ye geçildiğinde KGS kartları çöpe mi gidecek?
Hayır. Karayolları Genel Müdürlüğü KGS gişelerinin bazılarını HGS gişesi yapacak. Ancak vatandaş, daha ucuz olan HGS'yi tercih ettiğinde yani KGS kullanımı çok azaldığında KGS kullanımdan kaldırılacak. O günden de daha önceden ilan edileceği için vatandaş mağduriyeti yaratılmayacak.
7- KGS Nedir?
Kısaca KGS olarak ifade edilen Kartlı Geçiş Sisteminin en büyük avantajı kolay ‘alınabilir' olması. Alımı kolay olduğu kadar da ucuz olan bu kartlara kredi yüklemesi ise benzin istasyonlarından, otoyol üzerindeki hizmet noktalarından bile yapılabilmekte. En büyük dezavantajı ise gişede kart okutmak için yapılan duraklama, hem zaman kaybına hem de trafiğin yoğun olduğu gün ve saatlerde uzun beklemelere neden olmasıdır.
8- KGS'de indirim var mı?
OGS ve HGS'deki indirim KGS'de yok. Dolayısıyla İstanbul Köprüsü'nden geçecek olan bir otomobil OGS ile 3 lira 40 kuruşa geçerken; KGS ile 4 lira 25 kuruşa geçmekte. İndirim konusunda tek istisna motosiklet kullanıcıları. KGS'de bile olsa motosikletler yüzde 20'lik indirimden yararlanabiliyor. Ancak bunun için 6. Sınıf motosiklet KGS kartı almaları gerekiyor.
9- KGS nasıl alınır?
Ziraat Bankası, Vakıfbank, İş Bankası, Finansbank, Bank Asya, Halk Bankası ve Garanti bankası şube veya internet bankacığılından alınabilir. Kart ücreti için 1 ila 5 liralık ödeme bir kereye mahsus yapılabiliyor. Bankalar bunun yanısıra kredi kartlarından da KGS hizmeti tanımlayabiliyorlar.
Copyright Türkiye Rehberi 2006 - 2025. Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik Politikası | Feragatname