İsteğe bağlılar için 29 Şubat son gün

Turkiye-Rehberi.Net Pinterest Turkiye-Rehberi.Net WhatsApp Turkiye-Rehberi.Net Facebook Turkiye-Rehberi.Net Twitter Turkiye-Rehberi.Net LinkedIn Turkiye-Rehberi.Net Çıktı Al Turkiye-Rehberi.Net Gmail Turkiye-Rehberi.Net Email Gönder
SSK isteğe bağlısı iken bir gece ansızın, isteğe bağlı Bağ-Kur'a geçirilenler, son gün 29 Şubat 2012 günüdür. SSK'dan emekli olmak istiyorsanız bu güne kadar mutlaka SSK'lı işe girin veya dilekçeyle isteğe bağlı Bağ-Kur'u kapatın.
14.01.1980 doğumluyum, 04.06.1998 günü SSK'lı işe girdim ve bir müddet çalıştıktan sonra 01 Şubat 2006 günü isteğe bağlı SSK'lı oldum; halen devam ediyorum, ama 01.10.2008 günü isteğe bağlı Bağ-Kur'a atmışlar; halen prim ödemeye devam ediyorum.

İsteğe bağlıyla ilgili yapılan değişiklik nedeniyle eğer 1 ay içinde sistemden çıkmazsam 5000 olan prim mecburiyeti 9000 güne çıkarak Bağ-Kur üzerinden emekli olmama neden olacak diye biliyorum. Anladığım kadarıyla bir sene 3 ay sonra 3600 prim günü üzerinden emekliliğimi isteyerek 2038 yılında emekli olabileceğim ama bunun için isteğe bağlıdan çıkmam yeterli mi?

Mutlaka bir yerde çalışmam şart mı? Bu arada, doğum yapmam nedeniyle işimden ayrılarak isteğe bağlıya geçmiştim. Sonrasında da ikinci çocuğum oldu. Doğum nedeniyle herhangi bir borçlanma durumum isteğe bağlıda olduğum için yok diye biliyorum. ■ Nihal Yaman

Gönderdiğiniz belgelere baktım. SSK'da çalışarak veya isteğe bağlı olarak 3350 gün prim ödemişsiniz. 1 Ekim 2008 gününden beridir de Şubat 2012 sonu itibarıyla 3 yıl, 5 ay isteğe bağlı Bağkur'a prim ödemişsiniz. Toplamda 4580 gününüz var. Bundan sonra prim ödemeseniz veya çalışmasanız dahi 3600 günü aştığınızdan 58 yaşında emekliliği garantilemişsiniz.

İsteğe Bağlı Bağ-Kur'u dilekçeyle kapatır ve sonrasında SSK'lı işe girerseniz ve 5975 güne tamamlarsanız 55 yaşında SSK'dan emekli olacaksınız. Hangisini tercih ederseniz edin mutlaka 29 Şubat 2012 gününe kadar isteğe bağlı Bağ-Kur'u kapatmanız gerekiyor. Bu arada SSK'lı işe girdikten sonra doğum borçlanması yaparak bir an önce 5975'i tamamlama yolunda ilerleyebilirsiniz.

En baştan hatırlatalım sonra detaylarını da veririz. İsteğe bağlı SSK'lılar 5510 sayılı Kanun'da yazmadığı halde kanunsuz bir şekilde 01.10.2008 sonrasında SSK'dan Bağ-Kur'a geçirildiler. Prim ödemelerinizin bu tarihten sonrakilerini SSK'da (4/A'da) değil Bağ-Kur'da (4/B'de) görebilirsiniz. SSK'dan emekli olmak isteniyorsa, isteğe bağlı ödemesini en geç 29.02.2012'ye kadar gerek dilekçe vererek gerekse de SSK'lı bir işe girerek sonlandırmazlarsa SSK'dan değil Bağ-Kur'dan emekli olmak zorunda kalacaklar.

Hem daha uzun süre prim ödeyecekler hem de daha az emekli aylığı alacaklar. 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu 1 Ekim 2008 günü yürürlüğe girdi. Ardından bir yıl sonra isteğe bağlı tüm SSK sigortalılarını yasada açık hüküm olmamasına karşın, 1 Ekim 2008 günü SSK'dan atıp Bağ-Kur'a saydılar. Bu sebeple de Bağ-Kur'dan sonra SSK'da 3.5 yılı (1260 günü) tamamlamaya gayret edin. Yoksa, SSK'dan emekli olmak isteyenlerin yaşadığı hayal kırıklığını siz de yaşarsınız.

İSTEĞE BAĞLI SSK'LILAR, BAĞ-KUR SİSTEMİNE ATILDILAR

Kasım 2009'da alınan bir kararla, eski veya yeni tüm isteğe bağlı sigortalıların 1 Ekim 2008 günü ve sonrasındaki prim ödemelerini, Bağ-Kur'un hizmet cetvelinde gösterme kararı aldılar ve uygulamaya geçtiler. Bu sebeple de 1 Ekim 2008'den sonra isteğe bağlıda 3.5 yıldan fazla prim ödeyenler SSK'dan değil Bağ-Kur'dan daha uzun süre ve daha düşük aylıkla emekli olacaklar.

İsteğe bağlı iştirakçilerine SGK'nın eziyeti başladı

5435 sayılı Kanun'un 12'nci ve geçici maddelerine göre en az 10 yıl memuriyet yapıp, T.C. Emekli Sandığı'na adlarına prim (kesenek) ödenenler memuriyetten istifa ederlerse, altı ay içinde eski adıyla T.C. Emekli Sandığı yeni adıyla SGK'ya dilekçe verip, dışarıdan isteğe bağlı prim (kesenek) ödeyebiliyorlar. Ödeyecekleri prim de eşiti memurların adlarına ödenen yüzde 36 oranlı primdir.

Biliyorsunuz normal isteğe bağlılar (Bağ-Kur) en az 284 lira ile 1840 lira arasında kendi istedikleri rakamlardan yüzde 32 oranıyla prim öderlerken, isteğe bağlı Emekli Sandığı iştirakçileri en az 350 lira olmak kaydıyla ayrıldıkları derece ve kademeye göre SGK'nın belirlediği primi ödüyorlar hem de yüzde 36 oranıyla. İsteğe bağlı Emekli Sandığı iştirakçileri isterlerse yüzde 12 sağlık (GSS) primi öder, istemezlerse de ödemezler ve eşleri veya çocukları üzerinden sağlık yardımı alırlardı. Kanun da böyleydi.

Ancak, SGK, 01.01.2012 günü başlattığı zorunlu (seve seve) GSS uygulamasında bu kişileri de kapsama aldı. Artık eşiniz ve çocuğunuz üzerinden sağlık yardımı alamazsınız. Yüzde 36'nın yanında bir de yüzde 12 GSS primi ödeyeceksiniz dedi. Yapılan iş hukuki, ahlaki ve yasal değil ama yapan yer SGK olunca bu tür işleri yapan bir kurum olduğundan diyecek söz bulamıyorsunuz. Zira, SGK için TBMM'nin yasa çıkarmasına gerek yoktur, yasalarda ne yazdığının önemi yoktur, biz yaparız olur diyen bir kurum işte.

Ali Tezel BloombergHT