Hükümetin fonda biriken parayı, işini kaybetmiş işçiler lehine kullanmak yerine farklı mecralarda kullanarak, gün geçtikçe büyüyen bütçe açığını kapatma uğraşında olduğunu, rakamların bunu net bir şekilde gösterdiğini savunan Aslan, "Uzmanların da ortak görüşü, uygulamadaki katı kurallarla fonda biriken paranın, amaç dışında bütçe uygulamalarında ve başka alanlarda kullanıldığı şeklinde.
Son dört yılda fonda biriken para yüzde 40 artarken bu dönemde işsizlik sigortasından yararlananların sayısı aynı oranda artmamıştır. İşsizlik sigortası için başvuran iki kişiden biri ancak işsizlik parası alabilmiştir. Bu çok düşük bir orandır ve uygulama, fonun sosyal amaç ilkesine uygun değildir." dedi.
'FONA İHTİYAÇ ARTACAK'
Bu durumun işçi aleyhine ve ilgili kanunun özüne aykırı olduğunu, bundan derhal vazgeçilmesi gerektiğini kaydeden Aslan, hükümetin orta vadeli programda büyüme hedefini düşük tutmasının yanısıra işsizlik oranlarındaki artışın, önümüzdeki günlerde fona daha çok ihtiyaç hissettireceğini söyledi.
Aslan, şunları ifade etti: "Çalışanların prime esas kazançları üzerinden yüzde 1 oranındaki kesintiyle oluşan işsizlik fonunun işsizlere ödenmesi yerine bütçe açığını kapatmada kullanılması, işçi aleyhine ve yasanın özüne, ruhuna aykırı bir uygulamadır. Bundan vazgeçilmelidir."
'BAŞVURU SÜRESİ ESNETİLMELİ'
İş sözleşmesinin feshi, süresiz iş sözleşmesiyle çalışan işçinin istifası, işverenin, işçinin ahlâk ve iyi niyet kurallarına aykırı davranışları sebebiyle sözleşmeyi feshi, kadın işçilerin evlenmesi ve statü değişikliği gibi sebeplerin fondan yararlanmanın önündeki en büyük engeller olduğunu dile getiren Aslan, "Ayrıca işçinin maaşı ne olursa olsun işsiz kalan kişi, en fazla 900 lira işsizlik maaşı alabilmektedir.
2 bin 500 TL maaş alan da, 5 bin TL maaş alan da aynı miktarda işsizlik parası alabiliyor. Bu durum da bir haksızlığı ortaya koymaktadır. 900 liralık üst sınır kaldırılması, 30 günlük başvuru süresinin de esnetilmesi gerekir." diye konuştu.