Ortaöğretime geçişte 8. sınıflara uygulanacak merkezi sınavların arasındaki 50 dakikalık dinlenme süresinde Milli Eğitim Bakanlığı değişikliğe gitti. 28-29 Kasım tarihlerinde gerçekleşecek ortak sınavların süresi 40, sınavlar arasındaki dinlenme aralığı ise 30 dakika olacak.
Ortaöğretime geçişte bu yıl ilk kez uygulanacak olan merkezî sınavlara 3 hafta kaldı. 8. sınıf öğrencileri, 28 Kasım Perşembe günü Türkçe, matematik ve din kültürü; 29 Kasım Cuma günü ise fen, inkılap tarihi ve yabancı dil derslerinden ortak sınava girecek. Yaklaşık 1,5 milyon öğrenciyi ve ailelerini yakından ilgilendiren sınavlarla ilgili önemli bir değişiklik yapıldı. Sınavlar arasında dinlenmek için verilen 50 dakikalık molalar, 30'a indirildi. Düzenlemeyle ortak sınavların süresi 40, sınavlar arasındaki dinlenme zamanı ise 30 dakika oldu. Zaman'ın dün manşetten duyurduğu haberde eğitimciler, 50 dakikalık sürenin fazla olduğuna dikkat çekmişti. Bu durumun, sonraki sınava girecek olan öğrencide kaygı artışına sebep olabileceğini vurgulamıştı.
Merkezi sınavlar arasında verilecek dinlenme sürelerinin 30 dakikaya düşürüldüğü haberini, Milli Eğitim Bakanlığı Müsteşarı Yusuf Tekin verdi. Dün sabah saatlerinde sosyal paylaşım sitesi Twitter hesabından açıklama yapan Tekin, Temel Eğitimden Ortaöğretime Geçiş (TEOG) Sınavı ile ilgili geçtiğimiz hafta Türkiye genelinde pilot uygulama yapıldığını söyledi. Uygulamada, 50 dakikalık araların uzun olduğunun tespit edildiğini ifade etti. Tekin şu bilgiyi paylaştı: "Bu uygulamada olası aksaklıkları gördük. 50 dakika sınav arası çok uzun bulundu. Bu nedenle sınav saatlerini '40 dakika sınav, 30 dakika ara' şeklinde düzelteceğiz. Sınav 12.00'de bitecek."
Eğitim uzmanları, ortaokul öğrencileri için kritik öneme sahip 6 merkezî sınava yönelik özellikle öğretmenlere görev düştüğü görüşünde. Çamlıca Anafen Koleji Eğitim Koordinatörü İsmail Köksal'a göre olumsuz bir hava oluşmaması için öğrenciler dinlenme sürelerinde bir sonraki dersin hazırlığına yönlendirilmeli. Öğretmen, önce çocuklarla bir sohbet edip 'sınav nasıl geçti?' gibi sorular sorarak rahatlatıcı bir konuşma yapmalı. Sınav çıkışında arkadaşlarıyla soruları değerlendirmemeleri konusunda öğrencileri uyarmalı. Molalar daha çok dinlenme ve basit ikramlarla geçirilmeye çalışılmalı.