Olgunluk Sınavı eğer hazırlıklar tamamlanırsa olgunluk sınavı 2012 yılından itibaren uygulanmaya başlanacak.
OKS KALKIYOR
Kamuoyunda “Anadolu ve fen liselerine giriş sınavı” olarak bilinen OKS kalkacak. Lise türlerine geçişte, ilköğretimin son sınıfında veya 4-8. sınıflarda derslerde gösterilen başarı esas alınacak. Öğrenciler, başarı sıralaması ve tercihlerine göre fen, Anadolu, sosyal bilimler, genel liselere veya meslek liselerine kayıt olacaklar.
LİSE 1 ORTAK
Öğrenciler ilköğretimdeki başarıları ve etkin bir yönlendirme sistemi doğrultusunda kayıt oldukları ortaöğretim kurumunun birinci sınıfında, bütün lise türlerinde aynı programa tabi tutulacak.
ÜÇ OLGUNLUK SINAVI
Lise 1’in dışında, 2 ve 3. sınıfın ders yılı sonlarında, “merkezi ara olgunluk sınavı” yapılacak. Son sınıfta da yine merkezi olarak, “genel olgunluk sınavı” düzenlenecek. Son sınıftaki genel olgunluk sınavında, bütün lise müfredatından soru çıkacak.
2. SINIFTA GEÇİŞ HAKKI
Dört yıllık lise uygulamasına göre, 1. sınıftan sonra isteyen öğrenci, lise türünü değiştirebilecek. Öğrencilere, lise 2. sınıf sonundaki ara olgunluk sınavı sonrası yapılacak değerlendirmeye göre de meslek liselerine veya yaygın eğitime geçiş hakkı verilecek.
DERS GEÇMEDE ETKİLİ
Lise 2 ve 3. sınıflarda yapılacak “ara” olgunluk sınavlarından alınacak puan, aynı zamanda ders geçmeye etki edecek. Öğrencinin yıl sonu notu hesaplanırken, öğretmenin yaptığı sınavlara ait notların yüzde 60’ı, ara olgunluk sınav puanın yüzde 40’ı esas alınacak.
ARA SINAV DÖRT ALANDA
Ara olgunluk sınavları, tıpkı ÖSS’de olduğu gibi “Türkçe-Matematik”, “Sosyal Bilimler”, “Fen Bilimleri” ve “Yabancı Dil” olmak üzere dört alanda yapılacak.
OLGUNLUK BEŞ ALANDA
Genel olgunluk sınavı ise dört alana, “Mesleki ve Teknik Eğitim Alanı” da eklenerek beş alanda gerçekleştirilecek. Bu sınavlar bütün sınıflar için aynı gün ve saatte düzenlenecek.
OB NOTU HESAPLAMASI
Buna göre, ÖSS puanına önemli katkısı olan “ortaöğretim başarı notu”nun hesaplaması da değişecek. Halen, öğrencinin derslere ait sınavlardan aldığı notlara göre hesaplanan ortaöğretim başarı notu, artık ara olgunluk sınav puanlarının da eklendiği lise 2 ve 3. sınıf yıl sonu başarı notları ile lise sondaki genel olgunluk sınavı puanının belirli yüzdesi katılarak hesaplanacak.
DİPLOMA ALMA ŞARTI
Lise son sınıfta yapılacak genel olgunluk sınavında belirlenecek baraj puanı geçemeyen öğrenci diploma alamayacak. Bu öğrenciler, takip eden yıllarda okula devam etme zorunluluğu olmaksızın başarısız oldukları derslerden genel olgunluk sınavına girecekler.
NELER OLACAK?
REFORM paketinin sonuç bölümünde, modelin uygulanması halinde ortaya çıkacak tablo özetle şöyle çiziliyor:
BECERİ TABANLI EĞİTİM
Liselerde bilgi yoğunluklu öğretim biçim değiştirecek, beceri tabanlı eğitim stratejileri uygulanacak. Bu durum öğrencilerin, okul dışı kaynaklar yerine daha fazla oranda okulu tercih etmelerini sağlayacak.
YIĞILMA AZALACAK
Öğrenci ve velisi, öğrencinin genel liseye devam edip edemeyeceği, genel lise programlarına dayalı olarak öğrenci alan üniversitelere girebilme potansiyelinin bulunup bulunmadığı hususunda erken bilgilendirilmiş olacak. Böylece, üniversitelerin fen, sosyal, eşit ağırlık, yabancı dil alanlarına girme güçlüğü çekecek öğrencilerin erken yaşlarda meslek liselerine veya yaygın eğitime yönelmeleri sağlanacak.
DERSHANE YERİNE OKUL
Öğrencilerin dershane gibi okul dışı bilgi kaynaklarına yönelmelerine neden olan faktörler minimize edilecek.
Copyright Türkiye Rehberi 2006 - 2025. Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik Politikası | Feragatname