2011 yılında prim üretiminde yüzde 22’ye yakın büyüme gerçekleştiren sigortacılar, hayat sigortası sayesinde 329 milyon TL kâr açıkladı. Kasko ve trafik sigortasından oluşan oto sigortalarından ise 631,2 milyon TL zarar ettiler.
2011 yılında toplam 17,1 milyar TL prim üreterek, yüzde 22’ye yakın büyüme gerçekleştiren sigorta şirketleri, 329,1 milyon TL de kar açıkladılar.
Türkiye Sigorta ve Reasürans Şirketleri Birliği (TSRŞB), sigorta sektörünün 2011 yılı verilerini açıkladı. Buna göre şirketler, 14,4 milyar TL’si hayat dışı sigortalardan, 2,6 milyar TL’si de hayat sigortalarından olmak üzere toplam 17,1 milyar TL prim ürettiler. Bu üretimle de sigorta pazarı 2011 yılında bir önceki yıla oranla yüzde 22’ye yakın büyüdü. Reel büyüme ise yüzde 10 oldu. Sigorta şirketleri 2011’de topladıkları 17,1 milyar TL primin, 15 milyar TL’ye yakınını da hasar olarak ödediler.
Sigortacılar geçtiğimiz yıl her ne kadar ciddi bir büyüme gösterseler de bu büyüme karlılığa yansımadı. Hayat dışı sigortalarda 15,4 milyon TL zarar açıklayan sigorta şirketleri, hayat sigortalarında ise 344,5 milyon TL kar el edince, 2011 yılını ancak 329,1 milyon TL karla kapattılar. Sigorta şirketlerinin geçen yıl mali karlılığı ise, 255,2 milyon TL oldu.
Trafik sigortası
Sigortacılar 2011 yılında özellikle otomobil sigortalarından ciddi zarar ettiler. Kasko sigortalarında toplam 3,7 milyar TL prim toplayarak, yüzde 21.54 üretim artışı gerçekleştiren şirketler, bu primle, hasarı ve giderlerini karşılamayınca kasko sigortasından 174,6 milyon TL zarar ettiler.
Trafik sigortasında ise 2,9 milyar TL’lik prim üreterek, yüzde 16.88 büyüyen şirketlerin, topladıkları bu prim, hem hasarı hem de
giderlerini karşılamaya yetmeyince; trafik sigortasında 456,6 milyon TL zarar açıkladılar. Böylece şirketlerin sadece otomobil sigortalarındaki teknik zararları geçen yıl 631,2 milyon TL oldu. Ayrıca, sigorta şirketleri 2011 yılında kredi sigortalarından 4,1 milyon TL, mühendislik sigortalarından da 26 milyon TL zarar ettiler.
TSRŞB’nin açıkladığı verilere göre, 2011 yılında sigorta şirketlerinin, sigortacılık faaliyetlerinden elde ettikleri kar ise 258,1 milyon TL oldu. Karın 58,2 milyon TL’si hayat dışı sigortalardan, 199,6 milyon TL’si de hayat sigortalarından kaynaklandı.
Ciro 14.5 milyar lira ama kâr edemiyoruz
MAPFRE Genel Sigorta Genel Müdürü Serdar Gül, ekonominin geçen yıl yüzde 8,5, sigorta sektörünün ise yüzde 22’ye yakın büyüdüğünü söyledi. Serdar Gül, sigorta sektörünün 2008 yılından bu yana kar edemediğini belirterek, "Hayat dışı sigortalardan bahsedersek, 14,5 milyar liralık bir ciroya sahibiz ama kar edemiyoruz" dedi. Serdar Gül, zararın nedenleri hakkında şunları söyledi: "Bizler, geçiş döneminin sıkıntılarını yaşıyoruz. Dünyanın tüm devlerinin yatırım yaptığı bir sektör haline geldik. Herhalde Türkiye’de, başka bir sektörde bu kadar yabancı yatırımcı yoktur.
Sektörün yüzde 80 özkaynağı yabancılarda. Herkes piyasada büyümeye çalışıyor. Bunun yanında kamu, bir takım uygulamalar getirdi. Tüm bunlar bir araya gelince büyüdük, başarılıyız ama kar etmekte büyük sıkıntılarımız var.
Oto sigortalarında bu sektör 3 yılda yaklaşık 1,5 milyar dolar zarar etti. Üstelik trafik sigortası zorunlu bir sigorta. Kamu ve sektör ortaklaşa hareket edersek bu sıkıntılar aşılır. Dünyada zorunlu sigortalarda zaten çok büyük karlar yoktur ama bizim gibi de yüzde 30’lara varan zarar eden yoktur. Baktığımız zaman, 13 milyon trafik sigortası, 4 milyona yakın kasko sigortası var. En büyük gelir kapımız ama yönetmede başarılı değiliz. Umarım, kanunların getireceği değişikliklerle bu sorunlar yoluna girer."
DİĞER SİGORTA HABERLERİ:
AvivaSA’dan aktif fon yönetim sistemi
AVIVASA yeni başlattığı hizmet ile bireysel emeklilik katılımcılarını tek tek arayarak fon dağılımı konusunda bilgilendiriyor. Özel bir ekip kuran AvivaSA, bireysel emeklilik katılımcılarıyla birebir bağlantıya geçerek fon dağılımlarını katılımcıları ile birlikte değerlendiriyor. AvivaSA CEO’su Meral Eredenk, müşterilerin, emeklilik döneminde geçimlerini sağlayabilecekleri ve rahat edebilecekleri bir gelire sahip olmayı beklediklerini belirterek, şunları söyledi: "Bireysel emeklilik sisteminin mevcut yapısı gereği katılımcılar yılda 6 kez fonlarını değiştirme hakkına sahipler.
Ancak bu hakkın yeterince kullanılmadığını görüyoruz. Bu nedenle katılımcılarımıza hem birikimleri hem de fon dağılımları konusunda fikir vermek üzere proaktif uygulamamızı başlattık. Ekiplerimiz katılımcılarımızı belirli periyotlarda arayarak bilgilendirme hizmeti veriyor. Müşterilerimizin gerçek risk algısına göre ve emekliliğe kalan süresine uygun fon dağılımı alternatiflerini paylaşarak tatmin edici getiri seviyeleri ile fonlarının değerlenmesine destek veriyoruz."
Copyright Türkiye Rehberi 2006 - 2024. Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik Politikası | Feragatname