Çalışıyorsunuz ve SGK primlerinizi ödüyor, yakınlarınıza sağlık yardımı aldırıyorsunuz. Askerlik çağınız geldiğinde "İşi bırak, işyerini kapat, askere gel" diyorlar. Yetmiyor, SGK sizi sigorta kapsamından çıkarıyor ve geride kalanlardan zorunlu GSS primi istiyor.
Sayın Ali Tezel, silah altına alınan askerlerimizin şu sorununu dile getirirseniz memnun oluruz. Askerlerimiz zorunlu olarak silah altına alınıyor. Aylık 20 TL'ye talim ettiriliyor.
Bu çocuklar işini bırakıp vatan hizmetine koşarken, devlet bunlara ne yapıyor? Devlet askerlik süresince askerin sigorta primini yatırması gerekirken, üstelik bir işyerinde sigorta primini ödemesine de izin vermiyor. Bu nasıl anlayış? Askerin hiç mi kıymeti yok? Ahmet Sakarya
Çalışıyorsunuz veya bir işyeriniz var. SGK primlerinizi ödüyor, eşinize, çocuklarınıza, ana-babanıza sağlık yardımı aldırıyorsunuz. Askerlik çağınız geliyor, "İşini bırak, işyerini kapat, askere gel" diyorlar. Yetmiyor, SGK sizi sigortalı kapsamından çıkarıyor ve siz askerde olduğunuz için geride kalanlardan zorunlu GSS primi istiyor.
ÖNCE İŞİNİZ VE GELİRİNİZ GİDİYOR
Askere gittiğinizde işiniz varsa işinizden ayrılıyorsunuz, işyeriniz varsa kapatıp, tüketici oluyorsunuz. Yetmiyor, SGK sizi sigortalı kapsamından çıkarıyor ve artık isteseniz de prim ödeyemiyorsunuz. Yetmiyor, geride bıraktığınız eşiniz, çocuğunuz ve ana-babanıza sizin üzerinizden sağlık yardımı vermeyi kesiyor ve onlara da "Sizi zorunlu GSS kapsamına aldım, bundan böyle Genel Sağlık Sigortası primi ödeyeceksin" diyor. En başta aylık 113 lirayı borç yazıyor ve "Kaymakamlığa gelir testine gidin" diyor. Gitmezseniz 225 lira aylık GSS prim borcu çıkarıyor ve sağlık hizmeti vermiyor. Askerdesiniz, vatana hizmeti mi düşüneceksiniz, geride bıraktıklarınızın parası var mı yok mu onu mu düşüneceksiniz, yoksa SGK her ay GSS prim borcu çıkarmış "Bunu kim ödeyecek?" mi diyeceksiniz.
SONRA 'ASKERLİK PARASI ÖDE' DİYOR
Aynı SGK, askerden gelince de, "Askerdeyken prim ödemedin, istersen askerde geçirdiğin sürenin emeklilik primlerini öde, hem de en az aylık 300 lirayı bana para ver, ben de askerde geçen süreni sigortalı sayayım" diyor. El insaf!
Son günlerde seçimler yaklaşıyor diye soğutulan "Kıdem Tazminatı Fonu" yasa tasarısı var ya, işte o yasayla askere gidenlere ödenmesi gereken kıdem tazminatını da kaldırmak istiyorlar. Kanunlara göre çalışırken askerlik sebebiyle işinden ayrılan erkeklere işverenleri, kıdem tazminatı parasını ödemek zorunda. Kıdem Tazminatı Fonu Yasası TBMM'den geçerse, askere giderken sizlere kıdem tazminatı parasını da vermeyecekler.
GSS'YE İTİRAZ
Sayın Ali Tezel, yakın bir zamanda (Haziran 2012) GSS için SYDV'de gelir testi yaptırdım. 4 kişilik bir ailenin aylık net geliri 2400 TL olarak beyan edildi ve bu ailenin oturduğu ev kendine ait. Gelir tespitinin sonucu aylık prim 225 TL (tavan) tespit edilmiş. Primin fazla olduğunu düşünerek itiraz ettim fakat prim değiştirilmedi. Bir daha itiraz ancak altı ay sonra yapılabilirmiş. Burada sizce de bir yanlışlık yok mu? Eğer varsa ne yapılabilir? SYDV'nin bağlı olduğu kaymakamlığa dilekçeyle itiraz edilebilir mi? Ayrıca 21 Mayıs 2012 tarihine kadar yurtdışında çalıştım.
Adres beyanlarımı da yapmıştım. Şimdi SGK'daki memur yurtdışında olduğum süreyi ispatlamamı istiyor. Elimdeki pasaport olmazmış, şirketimden aldığım şirket kaşeli çalışma belgesi de olmazmış. İllaki resmi bir kuruluştan resmi bir belge lazımmış. Yurtdışındaki konsolosluktan da bir belge almadan geldim. Bu nasıl olacak, bilgilendirirseniz sevinirim. İsmimin saklı kalmasını rica ediyorum.
Sayın okurum, yasalara göre adı zorunlu Genel Sağlık Sigortası bana göre ise "seve seve GSS" olan uygulama gereğince, ikametleri kaymakamlık kayıtlarına göre Türkiye'de olanlar, çalışmıyorlarsa, emekli değillerse veya bir başkası üzerinden sağlık yardımı alma hakları yoksa seve seve GSS primi ödemek zorunda. Siz yurtdışına gidince, o ülkedeki Türk konsolosluğuna gidip ikametinizi yurtdışına aldırmamışsınız. Artık bunu SGK'ya anlatamazsınız, tek yolunuz SGK'yı dava etmek. Prim miktarına itirazı ise kaymakamlıkta SYDV'ye yapmak zorundasınız. Primlere itirazı SGK kabul etmez. İtirazınız reddedilirse de dava etmek gerekir.
Copyright Türkiye Rehberi 2006 - 2025. Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik Politikası | Feragatname