Torba Yasa ile ilgili ayrıntılar şöyle: Vergi ve prim alacakları başta olmak üzere, devletin tüm alacaklarına ödeme kolaylığı getiren yasa kapsamında, 50 milyar liralık bir yapılandırma hedefi konulmuştu. 25 Mayıs tarihi itibariyle, hem vergi idarelerine hem de Sosyal Güvenlik Kurumu (SGK) müdürlüklerine yapılan başvurular, 50 milyar liralık hedefi aştı. Aynı tarih itibariyle, toplam yapılandırmaya konu olan alacak tutarı 65 milyar lira seviyesine ulaştı. Faiz ve gecikme zamların silinmesinin ardından tahsil edilecek tutar ise, 28.6 milyar lirası vergi ve diğer alacaklar, 20.6 milyar lirası da prim alacakları olmak üzere toplam 49.2 milyar lira oldu. Son güne kadar, bu rakamın daha da artması bekleniyor.
1.3 milyar lira peşin para geldi
Şu an itibariyle devlet, torba yasadan 49.2 milyar liralık bir alacağı garantilemiş oldu. Torba yasadan yararlanmak için başvuruda bulunan kişilerin sayısı ise 4.2 milyonu vergi, 1.8 milyonu da prim borçlusu olmak üzere yaklaşık 6 milyona ulaştı. Yasa çerçevesinde, SGK ile Ziraat Bankası arasında protokol imzalanarak, emekliliği hak etmiş mükelleflerin borçlarını banka üstlenmişti.
Bu çerçevede, 49 bin 909 kişi bu haktan yararlanarak, prim borçlarını Ziraat Bankası'ndan aldığı kredilerle ödedi. Söz konusu kişilerin kredi borçları ise emekli maaşından kesilecek. Bu kapsamda, 55 bin kişinin emekli olacağı tahmin ediliyordu. Yaklaşık 5 bin kişinin ise çeşitli nedenlerle emekli olamadığı bildirildi. Torba yasadan yararlanmak için başvuruda bulunan mükelleflerin bir kısmı borçlarını peşin olarak ödedi. Bu ödemeler, Maliye Bakanlığı ve SGK'ya önemli miktarda kaynak sağladı. SGK'ya başvuruda bulunan mükelleflerden, bugüne kadar 1.3 milyar liralık peşin tahsilat sağlandığı bildirildi. Vergi borçlarında ise mükelleflerin daha çok taksitli ödemeyi tercih ettiği belirtildi.