Çapraşık Diş Yapısı ve Tedavisi (Ortodonti). Ortodontik Tedaviye hangi durumlarda ihtiyaç vardır. Ağızda çapraz kapanış varsa.Normalde ağız kapanışında üst dişler alt dişlerden daha önde olmalıdır.Şayet tersi bir durum söz konusu ise yani alt dişler üst dişlerin daha ilerisinde duruyorsa ki buna ‘ çapraz kapanış’ denir.Bu durumda ortodonti tedavisine ihtiyaç vardır.
Ön dişlerin çok ilerde durduğu ve dudakların birbirine değmediği durumlarda.
Dişlerin düzgün yerleşmediği ya da birbiri üzerine bindiği durumlarda ortodontik tedaviye ihtiyaç vardır.
Dişlerin çok aralıklı dizildiği vakalarda.
Dişlerinizi kapanışa getirdiğinizde alt ve üst ön kesiciler arasında büyük bir boşluk varsa dişler birbirlerinden çok uzak konumlanmışlarsa yani openbite dediğimiz vakalarda.
Ön kesici dişlerinizin arası çok açık ise.
Dişlerinizde bariz çapraşıklık olmadığı halde çiğnemede ya da bazı harfleri söylemede güçlük çekiyorsanız.
4 yaşını geçtiği halde çocuğunuz halen parmak ya da yalancı emzik emiyorsa bir ortodontiste başvurmalısınız.
Düşme zamanından önce süt dişini kaybetmiş çocuklarda,özellikle 6 yaş grubunda zamanından önce çekim ya da travma sonucu düşen süt azılarının yokluğunda çocuğunuzu ortodontiste götürmeniz gerekir.
Ortodontik Tedavi için yaş sınırlaması var mıdır?
Her yaş grubundaki kişiler ortodontik tedavi yaptırabilirler.Özellikle son yıllarda ortodontik tedavi yaptıran yetişkin sayısında belirgin bir artış görülmektedir.
Koruyucu ortodontik tedavi denilen tedavileri özellikle 8-15 yaş grubu çocuklarda yapılmaktadır.
Ortodontik tedaviye başlamadan önce çocuğun sürekli dişlerinin tamamının çıkması gerekir.Sürekli dişler 6-7 yaşlarında çıkmaya başlar ve 12-14 yaşlarına kadar devam eder.Bu nedenle sonra ortodontik tedaviye 12 yaşından sonra başlanması gerekir. Tedavi Süresi 0rtalama 8 ila 24 ay arasında diş yapısına göre değişmektedir.
TEDAVİDE KULLANILAN APAREYLER
1- Sabit Ortodontik Braket: Diş üzerine yapıştırılan braketler ile yapılan tedavi şeklidir. Braketler metal ya da diş renginde porselen veya plastikten olabilir. Çoğunlukla daimi dişlenmenin tamamlandığı vakalarda uygulanır.
2- Hareketli Braket: Hastanın kendisinin takıp çıkarabildiği apareylerdir. Erken dönem tedavisinde daha basit vakalarda uygulanır.
3- Fonksiyonel/Ortopedik Apareyler: Alt ve üst çenenin birbirine göre bozulan ilişkilerini (ortopedik problemler) düzeltmek amacıyla ergenlik dönemi öncesinde küçük yaşlarda çoğunlukla hastaların kendisinin takıp çıkarabildiği özel apereylerdir. Çoğu zaman sabit ortodontik apareylerle birlikte kullanılır.
4- Ortognatik Cerrahi: Ortodontik veya ortopedik tedavi ile düzeltilemeyecek durumlarda ortognatik cerrahiye başvurulur. Çene ve yüzde oluşan bozukluklar doğuştan olabileceği gibi, kaza ve hastalıklara bağlı olarak sonradan da ortaya çıkabilir. Çenelerin birbirine ve yüze göre uyumsuzluğu, hastalarda hem estetik hem fonksiyonel hem de psikolojik rahatsızlıklara yol açmaktadır. Gelişen teknoloji ve cerrahi teknikler ile bu bozuklukların düzeltilmesi sağlanır.
5- İnvisalign: Bazı basit vakalarda braket kullanmadan, şeffaf kalıpların kullanımıyla çapraşıklıklar düzeltilir. İki haftada bir değiştirilecek olan hastaya özel bu kalıpları günde yaklaşık olarak 15-20 saat takmak gerekmektedir. Her tedavi ortalama 60 çift (alt-üst çene) farklı düzeltici kalıp gerektirir. Tedavi süresi vakaya göre 6 ay ile 24 ay arasında değişir.
Copyright Türkiye Rehberi 2006 - 2025. Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik Politikası | Feragatname