Ölüdeniz Fethiye

Turkiye-Rehberi.Net Pinterest Turkiye-Rehberi.Net WhatsApp Turkiye-Rehberi.Net Facebook Turkiye-Rehberi.Net Twitter Turkiye-Rehberi.Net LinkedIn Turkiye-Rehberi.Net Çıktı Al Turkiye-Rehberi.Net Gmail Turkiye-Rehberi.Net Email Gönder
ÖlüdenizMuğla ilinin Fethiye ilçesine bağlı bir beldedir. Ölüdeniz kumsalı yüzde seksen iki oyla 2006 yılında dünyanın en güzel kumsalı seçilmiştir. Belde, turizm açısından oldukça gelişmiştir. Likyalılarda ışık ve güneş diyarı, Ortaçağ’da "Uzak Diyar" olarak tanınır, Anadolu’nun güneybatısında yer alan Teke Yarımadası’da bulunur. 

Ölüdeniz Fethiye Haritası, İletişim, Yol Tarifi ve Adresi Nerede

Ölüdeniz Fethiye Haritadaki Konumu
Türkiye’de bulunan deniz kulağı (lagün) oluşumlarından biridir.

Ölüdeniz, adı gibi durgun bir göl niteliğindedir. En fırtınalı günlerde Belceğiz kıyıları dalgalarla boğuşurken, Ölüdeniz’de sadece çırpıntılar meydana gelir. Ancak durgun gibi gözüken Ölüdeniz, gözle görünmeyen üç nedenle kendini hemen her gün yenilemektedir. Bunlardan ilki, Ölüdeniz’de mevcut yoğun kaynak suyu çıkışları, dipte içeriden açıkdenize doğru bir akıntı yaratmaktadır. İkincisi, bu kaynak sularının yarattığı tuz farkından dolayı açıkdenizden içeriye ve dışarıya devamlı bir sirkülasyon oluşmasıdır. Üçüncüsü ise gel-git etkisi ile iki-üç günde bir deniz ortalama yarım metre yükselir ve alçalır. Bu da büyük miktarda deniz suyu giriş ve çıkışı sağlamaktadır.

Ölüdeniz, Muğla
Ölüdeniz -
Bilgiler
Bağlı olduğu il: Muğla
Yüzölçümü: 3059[kaynak belirtilmeli] km2
Nüfus: (2007) 2.748
Koordinatlar: 36.80 N 28.60 E
Belediye başkanı: Keramettin Yılmaz
Genel ağsayfası: http://www.oludeniz.bel.tr/

Ancak durgun gibi gözüken Ölüdeniz, gözle görünmeyen üç nedenle kendini hemen her gün yenilemektedir. Bunlardan ilki, Ölüdeniz’de mevcut yoğun kaynak suyu çıkışları, dipte içeriden açıkdenize doğru bir akıntı yaratmaktadır. İkincisi, bu kaynak sularının yarattığı tuz farkından dolayı açıkdenizden içeriye ve dışarıya devamlı bir sirkülasyon oluşmasıdır. Üçüncüsü ise gel-git etkisi ile iki-üç günde bir deniz ortalama yarım metre yükselir ve alçalır. Bu da büyük miktarda deniz suyu giriş ve çıkışı sağlamaktadır.

Ölüdeniz’e adını veren efsane

Ölüdeniz - Yamaç Paraşütü Açıkdenizden Belcekız kıyılarına bakıldığında Ölüdeniz’i görmek mümkün değildir. Ölüdeniz’e kıyıya iyice yaklaşıldığında 90 derecelik bir açı yapan kısa kanaldan girilir. Tutuştukları deniz savaşında Lidya Kralı’na yenik düşen Likya Kralı, yaralılarını ve geriye kalan yaşlı, çocuk, kadın, erkek ve gençlerini yelkenli gemisine doldurur ve dost bir kıyı kentine giderken Belceğiz açıklarında şiddetli bir fırtınaya yakalanır. Sığınacak bir liman ararlarken kralın oğlu, geminin yönünü Belceğiz kıyılarına çevirtir. Çünkü hiç fırtına görmemiş doğal bir koy olan Ölüdeniz’den haberdardır. Ancak gemi kıyıya yaklaştıkça sığınacak bir liman göremeyen Kral, kavminin son kalanlarını da felakete götüren bu emri kim verdiyse kellesinin uçurulması emrini verir. Emir yerine getirilir. Ancak bu arada gemi kıyıya yaklaşmış ve kanala girilmek üzeredir. Ölüdeniz bütün asudeliği ile onları beklemektedir. Kral ve kavminin son kalanları ve onları taşıyan gemi kurtulur ama kralın oğlu ölmüştür. Bu nedenle o zamandan bu güne bu limana Ölüdeniz denilmektedir.

oludeniz

oludeniz
Turkiye-Rehberi.Net Şimdi İndirin
pinterest Facebook instagram Twitter LinkedIn WhatsApp Addthis

Ölüdeniz Fethiye Resim Galerisi

oludeniz

oludeniz
Turkiye-Rehberi.Net Şimdi İndirin
pinterest Facebook instagram Twitter LinkedIn WhatsApp Addthis

Konum ve iklim

Belcekız sahiliBabadağ ve Mendos Dağları’nın eteklerinde, Fethiye’nin güneyine doğru yükselen küçük bir platoda ve eteğinde kıyı şeridinde yer alan beldede tipik Akdeniz iklimi hüküm sürer. Yazlar sıcak ve uzun, kışlar ise yağışlı, ılık ve kısadır. En soğuk kış aylarında ortalama 10°C olan hava ısısı, açık güneşli günlerde 20°C’nin üzerine çıkar.

Deniz suyu sıcaklığı ise 15 °C’nin altına düşmez. Bu nedenle yağışlı ve soğuk birkaç günün dışında bütün bir yıl denize girilebilir. Bahar ayında 25-30 °C olan hava ısısı yaz aylarında 35 °C’dir. Deniz suyu sıcaklığı bahar aylarında 18 °C’dir. Yaz aylarında ise 22 °C’dir.
Ortalama Sıcaklık
Aylar 				Oca   Şub   Mar   Nis   May   Haz   Tem   Ağu   Eyl   Eki   Kas   Arl 
Ort.En Yüksek °C 	15.8  16.2  18.6  21.8  26.3  31.2  34.2  34.2  31.2  26.5  21.0  17.0 
Ort.En Düşük °C 	5.3   5.5   6.9   9.9   13.7  17.3  20.0  19.9  16.6  12.9  9.1   6.6 
Ölüdeniz, Fethiye nin yeri

Konu başlıkları

Ölüdeniz

Ölüdeniz’e adını veren efsane

Belcekız adı da bir efsaneye dayanıyor. Eski çağlarda buralardan geçen gemiler açıkta demirler ve içme suyu almak üzere kıyıya sandalla çıkarlarmış. Bir gün yaşlı bir kaptanın genç, yakışıklı oğlu su almak için koya çıktığında güzel mi güzel Belcekız’ı görür. Görür görmez de vurulur. Kızın yüreğine de ateş düşer. Ama delikanlı suyu alıp dönmek zorundadır. Gemi uzaklaşıp gider. Belcekız hep kıyıyı, sevgilisini kollar. Delikanlı da geminin buralardan her geçişinde su almaya gelir. Böylece görüşür, sevişirler. Bir gün gemi buralardan geçerken fırtına patlar. Genç, babasına burada korunaklı, havuz gibi bir koy olduğunu söyler. İhtiyar kurt ise oğlunun gönül macerasını bilmektedir. Oğlunun sevgilisini görmek uğruna gemiyi parçalamayı göze aldığını sanır. Dalgalarla birlikte kavga da büyür baba oğul arasında. Gemi tam kayalıklara çarpacakken kaptan bir kürek darbesiyle oğlunu denize atar ve dümene yapışır ki durumu görür. Deniz dönerek çarşaf gibi bir koya girmektedir. Oğlan orada ölür. Kayaların üzerinde sevdiğini bekleyen Belcekız da kendini kayalardan atıp ölür. İşte o gün bu gündür kızın öldüğü yere Belcekız, oğlanın öldüğü yere Ölüdeniz denir. Günün ilerleyişine göre rengi değişip duran deniz belki de bir oğlana bir kıza yanmaktadır

Ulaşım ve konaklama

Ölüdeniz’deki kamp yerleri

Beldeye hem kara, hem deniz, hem de havayolu ile ulaşmak mümkündür. AntalyaİzmirAnkaraİstanbul gibi merkezlerden Fethiye ilçesine düzenli otobüs seferleri yapılmaktadır. Dalaman Havaalanı da beldeye bir saat mesafededir. Fethiye Ölüdeniz arası 12 km’dir. Fethiye’den beldeye düzenli ulaşım imkânları bulunmaktadır.

Beldede nitelikli bir çok otel, pansiyon, ve kamp yeri mevcuttur. Her türlü deniz sporunun yapılabildiği beldede safaridağcılıkyürüyüş ve rafting yapma olanaklarıyla birlikte Babadağ’dan 2000 metre yükseklikten "Yamaç Paraşütü" ile atlama imkânı da vardır.

Semtleri

Hisarönü 

Fethiye-Ovacık karayolu üzerinde, çam ormanları içerisinde yer alan, köy niteliğindeki bu semt, otel ve pansiyon olarak 3000 civarında yatak kapasitesi ile gelişmiş turizm merkezlerinden biridir. Daha çok İngiliz turistlerin ilgi gösterdiği sakin bir dinlenme köyüdür.

Ovacık 

Ovacık şehir merkezine 6 km. uzaklıkta. Ölüdeniz’e uzaklığı 5 km’dir. Fethiye-Belceğiz-Ölüdeniz yolu üzerinda sağlı sollu pansiyon ve otellerin yer aldığı bu semt eski ve yeninin kaynaştığı bir turizm semtidir.

Belceğiz-Ölüdeniz 

Ölüdeniz(Belceğiz) plajı

Ölüdeniz lagünün bulunduğu semttir. Kıyı bandı, Özel Çevre Koruma Kurumu Bsşkanlığı ’nca tanzim edilen Belceğiz’de modern tesisler yer almaktadır. Belceğiz semtinde her türlü konaklama yeme-içme ve eğlenme, halka açık plajlarada da her türlü su sporu yapma olanağı vardır.

Belceğiz’in güneydoğu devamında KIDRAK Milli Parkı’nda iyi düzenlenmiş bir kamp yeri ve ötesinde Uzunyurt köyü vardır.

Belceğiz’in kuzeybatısında fotoğraflar çokça yer alan Kumburnu ve Ölüdeniz yer almaktadır. Bu yöre 1978 yılında Milli Park olarak belirlenmiş olup, 1. derecede doğal sit alanıdır. Kumburnu günübirlik dinlenme plajı olarak kullanılmaktadır.

Görülmeye değer yerler 

1500 m. yukarıdan Ölüdeniz

Kelebekler Vadisi 

8 Şubat 1995’de 1. derecede doğal SİT ilan edilen ve her türlü yapılaşmaya kapatılan kayalık ve çamlık vadide milyarlarca kelebeğin kayalarda, ağaçların gövdelerinde ve yapraklarında bulunup etrafı sarmasından dolayı bu ismi almıştır.[2]

Vadiye ulaşım Ölüdeniz’deki sahilden kalkan teknelerle sağlanır.

Gemiler Adası

Fethiye

Ölüdeniz beldesinde batısında ve takriben 7 km. uzağındadır. Adada M.S. 5-13. yüzyıllarda yapıldığı anlaşılan Bizans ve Roma devirlerine ait ev, depo, sarnıç ve kilise kalıntıları bulunmaktadır. Gemile Adası, koruması gerekli tarihi değerlerden biridir.

Ölüdeniz - Yamaç Paraşütü

Kaya Köyünün arkasındaki tepeyi aşarak gelen yol, sizi zeytin ve çam ağaçlarıyla çevrelenmiş bir başka güzelliğe, Gemiler Koyuna ulaştırıyor. Gemiler Koyunun tam karşısındaki kaplı St. Nicholas (Gemiler Adası) na bir tekne ile geçebilir ve Bizans döneminden kalma kalıntıları görebilirsiniz. 1990 yılında bir Japon Arkeoloji heyetinin Fethiye Müzesi ile birlikte başlattığı kazılarda gün ışığına çıkartılan buluntulardan, adanın erken Hıristiyanlık döneminde önemli bir ziyaret merkezi olduğu ve denizler azizi Nicholas’ın bu adada yaşadığı anlaşılıyor.

Fethiye 

Antik çağda "Telmessos", yakın çağda "Meğri", 1934’den itibaren Fethiye adını alan ilçe Roma-Bizans devirlerinden kalma lahitler, ünlü Aminthas tapınak mezarı ve müze turistlerin ilgisini çeken mekânlardır. Fethiye halk pazarı da son zamanlarda ilçeye gelen yerli ve yabancı turistlerin uğrak yeri olmaya başlamıştır.

Ölüdeniz’de günübirlik deniz turları 

Fethiye sahilinde ve Ölüdeniz sahilinde bulunan teknelerle yapılan gezilerde Aya Nikola Adası, Gemile Koyu, Karacaören, 12 adalar ve Göcek’i gezmek mümkündür.

Yapılabilecek aktiviteler 

Ölüdeniz’de yamaç paraşütü

Ölüdeniz’de yamaç paraşütü 

1975 metre yükseliğindeki Babadağ’dan deneyimli bir pilot eşliğinde başlayan serüven 30-40 dakikalık bir uçuştan sonra Belcekız Plajında tamamlanmaktadır. 1700 metre yükseklikteki uçuş noktasına ciplerle gidilmektedir. 25 km’lik toprak ve engebeli yol 50 dakika sürer. 1700 metrede rüzgar yeterli değilse, 1900 metreye çıkılır. Tulum ve kasklar takılarak, pilota ve paraşüte bağlı harness(oturak)a oturulur, pilotun paraşütü çekmesiyle paraşütler şişer, birkaç adımlık koşuyla açılıp yükselinir ve uçmaya başlanır. Deneyimli pilotlar yamaç paraşütüyle 3500 metre yüksekliğe kadar çıkabilmektedir ve havada 5 saat kalınabilmektedir. Yamaç Paraşütü organizasyonu yapan acentalar Ölüdeniz sahilinde bulunmaktadır.

Ölüdeniz’de su altı dalışı

Ölüdeniz Belcekız’da bulunan dalış acentaları ile günibirlik ve haftalık turlar düzenlemektedirler. Bu turlarla dalış sertifikaları almak mümkündür.

Ölüdeniz’de doğa yürüyüşü (Likya yolunda yürüyüş) Likya yoluLikya Yolu, antik Likya, günümüzdeki Teke Yarımadası bölgesinde bir yürüyüş yoldur. Başlangıç noktası Babadağ’ın eteğindeki Ovacık köyündedir. Yol, Fethiye’den Antalya’ya kadar uzanır. Bu güzergah üzerinde Dodurga, Pınara antik kentleri ve Patara plajı bulunmaktadır.

Ölüdeniz’de binicilik

Belde yapılan binicilik turları, Ovacık’tan başlar ve tarihi Kaya köy çevrisini dolaşarak sona erer.