İstanbul Sürücü Kursları ve Eğitimcileri Federasyonu (İSKEF) Başkanı Murat Tekin, yaptığı açıklamada, bugünkü Resmi Gazete'de yayımlanan yeni yönetmeliğin sürücü kurslarına ilk defa başvuracaklar için 2 yıllık stajyerlik şartı getirdiğini söyledi.
Sürücü kursuna başvuran, yazılı ve direksiyon sınavlarında başarılı olan kursiyerin, 2 yıl süreyle stajyer sayılacağını ifade eden Tekin, adayın bu sürede 75 ceza puan hakkı olacağını bildirdi.
Tekin, bu sürede ceza puan hakkını dolduran adayın geçici ehliyetinin iptal edileceğini belirterek, bu kişilerin, ehliyet almak için yeniden sürücü kursuna müracaat etmesi gerektiğini kaydetti.
Ehliyetler değişecek
Yönetmelikle şu anda verilen 9 ehliyet sınıfının 18'e yükseldiğini ifade eden Tekin, "Bu ehliyetler de artık ömür boyu olmayacak. Otomobil, motosiklet gibi küçük ehliyetler 10, otobüs, kamyon gibi büyük ehliyetler 5 yılda bir değiştirilecek. Sürücüler, sağlık raporu aldıktan sonra ehliyetlerini değiştirebilecek. Böylelikle ömür boyu ehliyet önemi ortadan kalktı" dedi.
Tekin, yönetmelik hükümeleri doğrultusunda, ülkedeki 24 milyonun üzerindeki ehliyetlerin 1 Ocak 2016'dan itibaren yenileneceğini belirterek, sürücülerin ehliyetlerini 15 lira karşılığında değiştirileceğini bildirdi.
"Stajyer Ehliyet Yönetmeliği 2016'da yürürlüğe girecek"
İSKEF Başkanı Murat Tekin, stajyer ehliyete geçiş, ehliyetlerin değiştirilmesi ve yeni ehliyetlerin verilmesi uygulamasına 1 Ocak 2016'da geçileceğini belirterek, zor olan ehliyet alma aşamasının bu tarihten itibaren daha da zorlaşacağını dile getirdi.
Tekin, "Adaylar, direksiyon aşamalarını geçtikten sonra 2 yıl boyunca staja tabi tutulacak. Aday, 0,20 promil alkollü yakalanması, kırmızı ışığı ihlal etmesi, sağa dönüşlerde yayaya yol verme kuralını üç kez ihlal etmesi halinde 75 ceza puanını doldurmuş olacak. 75 ceza puanını doldurduğu için ehliyeti alınacak olan kişi, ehliyet almak için tekrar sürücü kursuna müracaat edecek. Aday, kurstan önce de psikoteknik testine tabi tutulacak" bilgisini verdi.
"Tek hamlede geri geri iki araç arasına park etmek zor"
İSKEF Başkanı Tekin, Direksiyon Sınav Yönergesi'nde yapılan değişiklikle sürücünün tek hamlede bir aracın, bir buçuk boy büyüklüğü kadar bir alana park edememesinin asli kusur olmadığını söyledi.
Bunu tek hamlede yapamayan adayın ehliyet alamayacağını ifade eden Tekin, şöyle konuştu:
"Bugüne kadar geri geri park yaparken kaç kişi hayatını kaybetmiştir, ne kadar insanın can kaybına sebep olmuştur. 10-15 yıllık sürücüler bile bunu tek hamlede yapamamaktadır. Bu önemli bir kriterdir, sürücü bunu mutlaka yapmalıdır. Ancak iki araç arasına geri geri gelip, bir buçuk boy araç büyüklüğünde bir alana girmesi tek hamlede zordur. Asli kusur olmadığından adaya ya ikinci hak verilmeli ya da makul bir süre tanınmalı. Yönergede bu yönde bir değişiklik yapılmasını istiyoruz."
"1,5 milyon sertifika ehliyete dönüştürülmemiş"
Murat Tekin, Özel Öğretim Kurumları Genel Müdürlüğü'nün 29 Mayıs 2013'te çıkardığı yönetmelikle ehliyet almaya hak kazananların sertifikalarını ehliyete dönüştürmeleri için 2 yıl süre tanındığını anımsattı.
O tarihten bugüne kadar yaklaşık 1,5 milyon sertifikanın ehliyete dönüştürülmediğine dikkati çeken Tekin, "Sertifikası olanlar 29 Mayıs'a kadar trafik daire müdürlüklerine müracaat ederek, bunları ehliyete dönüştürmelidir. Aksi takdirde bu hakları yanacak. Tekrar ehliyet almak için yeniden sürücü kurslarına müracaat etmeleri gerekecek" şeklinde konuştu.