Dahiliye ve Tıbbi Onkoloji Uzmanı Prof. Dr. İbrahim Ethem Poyrazoğlu, "İşitme Kaybına Neden Olan Hastalıklar Nelerdir" hakkında sorularımızı video sunum eşliğinde yanıtladı.
İşitme Kaybına Neden Olan Hastalıklar Nelerdir Video Röportaj
İşitme Kaybına Neden Olan Hastalıklar Nelerdir ?
İşitme kaybı hastalıklarına neden olan hastalıklara gelince bir kere biz çeşitli sınırlamalar yapabiliriz bu konuyla ilgili.Birincisi konjental dediğimiz doğumsal işitme kayıpları var bunlar genetik olabilir veya genetik faktörlere bağlı olmayıp doğum sırasında ya da doğum sürecinde ortaya çıkmış problemlere bağlı işitme kayıpları olabilir ya da sonradan kazanılmış edinsel işitme kayıpları diyoruz bu da çocuk doğduktan sonra sağlıklıdır işitme yönünden ama daha sonra ki herhangi bir nedenden dolayı ki bunu ileride açıklayabiliriz işitme kaybı ortaya çıkabilir.
Onun dışında yine işitme kayıplarını biz nedenine göre de yerine göre de sınıflandırabiliriz. Diyelim dış kulak yolunda ki olaylar orta kulakla ilgili olaylar bir de iç kulakla ilgili ya da bunların karışımından oluşmuş işitme kayıplarını görebiliyoruz.
Nedenine bağlı işitme kayıplarına gelince bu ayrı bir sınıflama tabi ki birincisi enfeksiyon nedenler en çok karşılaştığımız dünya da en çok ortaya çıkan enfeksiyon hastalıklarına bağlı işitme kayıpları ortaya çıkabiliyor. Bunların tabii ki tedaviyle düzelme ihtimalleri yüksek.Onun dışında dış kulak yolunda orta kulakta ki veya iç kulağı etkilemiş tümörler olabilir travmalar olabilir ki ülkemizde bu çok yaygın.
Kafa travmaları motosikletten düşmeler ya da yüksek bir yerden düşmelere bağlı kafamızı çarpmamıza bağlı bu işte iç kulakta hasar ortaya çıkabilir veya kırıklar ortaya çıkabilir.Bununla da ilgili yine hem iletimle ilgili hem de algılayıcı bir işitme kaybı ortaya çıkabilir. Bunun dışında bazı ototoksit dediğimiz ilaçlar var ya da maddeler var bunların kullanımına bağlı iç kulakta bir işitme kayıpları ortaya çıkabilir.Otosikloroz dediğimiz olaylar otoimmün dediğimiz hastalıklara bağlı işitme kayıpları görebiliyoruz.
Ya da özellikle de ileri yaşlarda metabolik olaylara bağlı diyabet otosiklaroz gibi damarsal problemlere bağlı ya da santral sinir sisteminin dejenerasyonuna bağlı olaylarda da yine işitme kayıpları görülebilir.Onun için tabi bunları belirleyebilmek içinde öncelikle bir genel kulak işitme muayenesinden geçirilmeli ondan sonra da gerekli tetkiklerle görüntüleme olabilir ya da işitsel testler olabilir nedeni ortaya koyabiliriz.