İŞKUR, eleman bulamamaktan şikayet eden patronlara, genç işsizleri gönderecek; ‘6 ay dene öyle karar ver, harçlığı, sigortası benden’ diyecek. 2 milyon 600 bin işsize karşın yaklaşık 1 milyon açık işin olduğu Türkiye’de İŞKUR, iş arayanla eleman arayanı buluşturmak için başlattığı programla, 150 bin kişiye ‘işbaşı’ yaptıracak.
Programdan yeni mezun olduğu için iş bulmakta sıkıntı çeken öğretmen, avukat, mühendisler ile açık öğretim veya ikinci öğretim son sınıfta okuyan öğrenciler ve engelliler de yararlanabilecek.
Türkiye İş Kurumu (İŞKUR), işsizliği azaltma çalışmaları kapsamında yürüttüğü ‘işbaşı eğitim programında’ bu yıl hedef büyüttü. Geçen yıl 32 bin kişinin yararlandığı işbaşı eğitimi bu yıl en az 150 bin kişiye verilecek.
Patrona maliyeti sıfır
İşbaşı eğitiminden yararlanmak isteyen patronlar, 6 ay boyunca sıfır maliyetle elemanını ‘iş başında’ tanıma fırsatı buluyor. Çünkü, İŞKUR, bu program çerçevesinde gönderdiği elemanlara 6 ay boyunca günlük 25 lira ‘cep harçlığı’ veriyor. Genel sağlık sigortası ile iş kazası meslek hastalığı sigorta primlerini de üstleniyor. Patrona da sadece elemanı iş başında görerek, değerlendirmek düşüyor. İşini beğenirse de işe alıyor.
32 bin kişi işbaşı yaptı, 16 bini işi kaptı
2012 yılında işbaşı eğitimlerinden 32 bin kişinin yararlandığını ve hiçbir zorunluluk olmamasına karşın bunlardan yüzde 50’sinin işe yerleştirildiğini açıklayan İŞKUR Genel Müdürü Nusret Yazıcı, hedeflerinin bu yıl en az 150 bin kişiyi iş başı eğitiminden yararlandırmak istediklerini söyledi. Yeni mezunların iş bulmalarını kolaylaştırmak üzere başlattıkları programdan, İŞKUR’un meslek edindirme kursunu tamamlayanların da yararlandığının altını çizdi. Yazıcı, yapılan değişiklikle programın üniversite son sınıf öğrencileri ile açık öğretim öğrencilerine de açıldığını ancak bunların programın sonunda işe başlamalarına engel bir durumun olmaması gerektiğini söyledi. Yazıcı, bu yılın ilk 3 ayında programdan yararlanan sayısının ise 13 bin olduğunu ifade etti.
Kimler başvurabilir
-Yeni mezunlar, mezun olacaklar veya daha önce İŞKUR’un meslek edindirme kurslarına katılan işsizler.
-Beden işçisi, temizlik görevlisi, taşıma işçisi, çaycı gibi herhangi bir vasıf gerektirmeyen alanlarda program düzenlenmiyor. Ancak bunun dışında öğretmen, mühendis, avukat, büro görevlisi gibi her alanda kişinin programa katılması mümkün. Çünkü programla teorik bilgiye sahip katılımcıların, mesleki deneyim kazanarak istihdam edilebilirliklerinin artırılması amaçlanıyor.
Sekiz saat çalışma
-Program süresi, günlük en az beş en fazla sekiz saat olmak üzere, haftalık kırk beş saatten ve toplamda yüz altmış fiili günden fazla olamaz.
-Katılımcılar, yirmi dört ay içinde en fazla 160 fiili gün işbaşı eğitim programından yararlanabilirler.
Engelliler de başvurabilr
-Engellilerin de yararlanabildiği işbaşı eğitim programının süresi onlar için 24 ay içerisinde 320 fiili gün olarak uygulanabiliyor.
-Emekliler programdan yararlanamıyor.
Patronlar nasıl yararlanır
-5510 sayılı Kanunun 4/1-a maddesi kapsamında en az iki çalışanı bulunan işyerlerinde uygulanabiliyor. 10 kişiye kadar elemanı olan iş yerlerine 1 işbaşı eğitim programı çalışanı gönderilirken; 11 ve üzeri elemanı bulunan işyerlerine sigortalı sayısının yüzde 10’u kadar kişi gönderiliyor. Örneğin, 20 çalışanı olan bir işyeri ‘işbaşı eğitim programı kapsamında’ eleman talep ederse, kendisine 2 kişi gönderilebiliyor. Bu program, kamu işyerleri ile belediyelerde uygulanamazken; özel sektör ve sivil toplum kuruluşlarında uygulanabiliyor.
Patron yakınına yok
-Programa katılmak için kişinin; İŞKUR’a kayıtlı işsiz olması, 15 yaşını tamamlamış olması ve işverenin birinci (anne, baba ve çocuk) ve ikinci derece (büyükbaba, büyükanne, torun, kardeş) kan hısmı olmaması gerekiyor. Ayrıca programın uygulanacağı işyerinin son üç aylık kayıtlı ve kayıt dışı çalışanı da olmaması şartı bulunuyor.
Copyright Türkiye Rehberi 2006 - 2025. Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik Politikası | Feragatname