İŞKUR'un yeni stratejik planına göre istihdama yönelik çalışmalarda engelli ve kadınlara öncelik tanınacak. Türkiye İş Kurumu (İŞKUR), işsizlikle daha etkin mücadele için 2013-2017 dönemini kapsayan bir 'stratejik plan' belirledi. Kurumun istihdama yönelik çalışmaları arasında önemli başlıklar dikkat çekiyor.
İŞKUR, 2013-2017 dönemini kapsayan 4 yıllık hedefleri doğrultusunda, işgücü piyasasının ihtiyaçları çerçevesinde istihdam hizmetlerini çeşitlendirmek ve işe yerleştirmede aktif rol oynayacak. Bu çerçevede özel sektöre daha fazla eğilmeyi planlayan kurum, özel sektörde işe yerleştirmelerin sayısını bir önceki yıl hedefinin en yüzde 20'si oranında artırmayı hedefliyor. Buna göre, iş ve meslek danışmanlığı faaliyetleri ile işe yerleştirmede etkinliğin sağlanacak.
Elektronik eşleştirme sistemini geliştirerek işveren taleplerinin etkin, hızlı ve doğru şekilde karşılanması öngörülüyor. Bu kapsamda yine yerel düzeyde gerçekleştirilecek olan istihdam kariyer ve girişimcilik etkinlikleri yoluyla işgücü talep ve arzı bir araya getirilecek. Kuruma kayıtlı özürlü, eski hükümlü, uzun süreli işsiz, sosyal yardım alanlar vb. danışmanlık hizmeti, bu grupların ihtiyaçlarına yönelik daha yoğun bir şekilde sunulacak.
HİZMET NOKTALARI YAYGINLAŞTIRILACAK
Kurumun bir başka hedefi de; işveren ilişkilerinin geliştirilmesi yoluyla özel sektör tarafından kurumdan talep edilen işgücü sayısını bir önceki yıl hedefinin en az yüzde 10'u oranında artırmak. Bu kapsamda işveren danışmanlığı ve etkili işyeri ziyaretleri yoluyla işverenlerle ilişkilerin geliştirilmesi ve işverenlerin açık iş durumları ve ilanları takip edilerek daha fazla işgücü talebinin kuruma geçilmesi sağlanacak. Kurumun hizmet merkezleri ve kurum, kuruluşlarla işbirliği ile oluşturduğu hizmet noktaları yaygınlaştırılacak, daha fazla işverenin kurum hizmetlerine ulaşması sağlanacak.
KADINLARIN ORANINI YÜZDE 35'E ÇIKARMAK
2017 hedefleri arasında dikkat çeken diğer bir başlık ise özel sektörde işe yerleştirenler içinde kadınların oranını yüzde 35'e çıkarmak bulunuyor. Bunun için de ülke düzeyinde sivil toplum kuruluşları ve yerel düzeyde alt kuruluşlarını harekete geçirecek faaliyetler yapılarak kadın istihdamını teşvik edici kararların alınması sağlanacak. Kurum işyeri ziyaretleri sırasında işverenleri kadın istihdamını teşvik eden güncel düzenlemeler hakkında ayrıntılı bilgilendirme yapacak. İşverenlere yönelik toplumsal cinsiyet eşitliği bilincini artırmaya yönelik etkinlikler artırılacak. Kurumlar arasında geliştirilecek yönlendirme ağı sistemi ile kuruma kayıtlı kadınların toplam içindeki payı artırılacak.
İŞGÜCÜ KURSU BİTİRENLERİN YÜZDE 50'SİNE GARANTİ İŞ
İŞKUR, istihdama yönelik çalışmalarında önemli bir yere sahip olan kurslarla ilgili olarak ta hedeflerini büyüttü. Buna göre işgücü yerleştirme kurslarını bir önceki yıl başarı ile bitirenlerin kursu bitirdiği tarihten itibaren yüzde 50'sini işe yerleştirmeyi amaçlıyor. Bunun için de kursları başarı ile bitirenlere yönelik danışmanlık hizmetleri daha yoğun bir şekilde verilecek. İşgücü yetiştirme programları da işgücü piyasası talebine uygun olarak belirlenecek.
EĞİTİM KURUMLARINDA HİZMET NOKTALARI OLUŞTURULACAK
Kuruma kayıtlı meslek lisesi, meslek yüksekokulu ve üstü eğitim düzeyine sahip iş arayanların toplam iş arayanlara oranını 2017 yılı sonuna kadar yüzde 35'e çıkarmayı da hedefleyen İŞKUR, bu doğrultuda meslek lisesi, meslek yüksekokulu ve üstü eğitim kurumlarında tanıtım faaliyetlerini artıracak. Mezun olanların kuruma kayıtlı iş arayanlar olmasını sağlamak için çalışma yürütecek olan kurum, nitelikli işgücü ihtiyacı fazla olan özel sektör işyerlerine özel olarak odaklanılacak ve eğitim kurumlarında hizmet noktaları oluşturulacak.
Her yıl işsizlik ödeneği alanların yüzde 10'unu işten çıkış tarihinden itibaren 1 yıl içerisinde işe yerleştirmek kurumun hedefleri arasında. Bunun için de işsizlik ödeneği alanların danışmanlık hizmeti almaları zorunlu hale getirilecek, aktif programlardan yararlanmaları sağlanacak.
Copyright Türkiye Rehberi 2006 - 2025. Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik Politikası | Feragatname