Kaynak fondan
Gazetelerin sosyal güvenlik yazarı ve uzmanlarıyla iftar yemeğinde bir araya gelen Bakan Çelik, ilk müjdeyi işsizlere verdi. İşsizlik Fonu'ndan aktarılan 1,4 milyar liralık kaynağın bir bölümüyle 50 bin işsize geçici iş sağlayacaklarını belirten Çelik, şu bilgileri verdi:
"İşsizlerimizi toplum yararına işlerde çalıştırmak için yeni bir hamle başlatıyoruz. Bu amaçla sosyoekonomik yönden geri kalmış 23 il belirledik. Bu illerde bulunan 50 bin işsizimizi asgari ücretle sigortalı olarak toplum yararına işlerde çalıştıracağız. Bu kişileri İşkur'a kayıtlı işsizlerden seçeceğiz. Kaydı olmayan yararlanamayacak. Bu işsizleri ağırlıklı olarak ağaçlandırma işlerinde çalıştırmak istiyoruz. Ankara'dan uçakla kalkıyorsunuz Kars'a kadar ağaç yok. Van Gölü'nün etrafını, Keban Barajı'nın etrafını kıraç görüntüden kurtarıp yeşilliklerle örtmek, orman haline getirmek istiyoruz."
Bürokratlar çalışıyor
Bakan Çelik, farklı yıllarda farklı sistemlerle emekliye ayrıldıkları için aralarında maaş uçurumu oluşan yaklaşık 4 milyon emekliye de şu müjdeyi verdi: “Emeklilerin aylık bağlama sistemiyle bugüne kadar çok oynanmış. Aslında intibak dediğiniz zaman bunun belli bir adresi yok. Bürokratlarıma talimat verdim 1980 yılından bu yana tüm emeklilerin durumunu inceletiyorum. Hangi dönemde emekli olmuş vatandaşlarımızın durumlarında iyileştirme gerekiyor, ortaya çıkaracağız. Gerekirse kademeli bir iyileştirme yapacağız. Çok güzel bir çalışma. Bürokratlarımız birkaç ay içerisinde tüm fotoğrafı ortaya koyacaklar.î
Kıdem tazminatı fonu geliyor
Faruk Çelik, kıdem tazminatını bakanlık olarak kendi mutfaklarında çalışmaya başladıklarını söyledi. Çelik şöyle devam etti: “Yakın zamanda önümüze geleceğini düşünmemiştim. Ancak taşeron işverenlerle ilgili kayıt dışılık ve işçilere karşı yapılan haksızlıkları önlemek için artık gerekli hale geldi. Taşeron işçilik dünya gerçeği. Kamu bile gelecekte özel hastanelerle rekabet edebilmek için belki bunu kullanacak. Mevcut yapıda taşeron işçisine tatil yok, çalışma saatleri düzensiz, tazminat yok. Her şey işveren beyefendinin insafına kalmış. Fonu kurarak bu haksızlıkları gidereceğiz. Taşeron işçisine örgütlenme hakkı da getireceğiz. Kamu İhale Yasası'na bununla ilgili düzenlemeler ekleyeceğiz. Fon için uzlaşı arayacağız. Kimi maddelerde yüzde 80 kiminde yüzde 50'nin üzerindeki uzlaşı yeterli olur."
Herkesin hesabı olacak
Fonun kaynağı konusunda çok uç fikirler olduğunu dile getiren Bakan Çelik, “Örneğin İşsizlik Sigortası Fonu'nda 50 milyardan fazla para birikti. Bu para işsize yeter. Artık bu fona kesintiyi durdurup aynı kesintileri Kıdem Tazminatı Fonu için yapalım, işsizlik fonu da nemasıyla kavrulsun diyenler var. Öyle ya da böyle fon kurulacaksa parası yine işverenden çıkacakî dedi. Herkesin bankada kişisel hesabı olacağını, hak kayıpları olmadan, kazanılmış haklara dokunmadan sorunu çözmek istediklerini dile getiren Çelik şunları söyledi:
"1 yıla 1 maaş ikramiye mevcutta var. Ancak yeni bir sistem gelince eskisiyle karıştırmamak gerekiyor. Aksi halde kazanç-kayıp diye hesap yapılır ki bu doğru olmaz. Hak hukuk olacak. Mevcut sistem 1970'leri yenisi ise geleceği kurguluyor. Yeni sistem kendi içinde değerlendirilmeli. Tazminat alamayan milyonlarca insanı da düşünmek zorundayız."
Memur zammı iki yılda bir
Bakan Çelik, memurların toplu sözleşme hakkına ilişkin yasal düzenleme üzerinde çalışmaların olumlu gittiğini kaydetti. Çelik, “Memurlarla bir çok konuda anlaştık. Esasen memurlarla da tıpkı işçiler gibi iki yılda bir toplu sözleşme yapmak, dolayısıyla iki yılda bir zam belirleme yönünde niyetimiz varî dedi.
Sigaraya sağlık zammı
Sigara üzerine sağlık primi ya da sağlık zammı eklenip fiyatının bu düzeyde arttırılmasının güzel bir konu olduğunu dile getiren Çelik, bunu Hükümet içinde gündeme gelebileceğini bildirdi. Çelik, “Hatta sigara dışında, şekeri olmayan, kolesterol sorunu olmayan, kilo dengesi iyi, sağlıklı insanlardan sağlık primi alınmaması yönünde düzenleme yapmak gerektiğini bile düşünüyorumî diye konuştu.
Teşvikler birleştirilecek
İstihdamla ilgili yaygın teşvikler uyguladıklarını hatırlatan Çelik, ancak istihdamı artırıcı teşvikler adı altında hepsini tek teşvik mekanizmasına dönüştürmek istediklerini kaydetti. Teşvikleri parçalı bulutlu yapıdan kurtarıp daha anlaşılır, ilgililerin daha kolay anlayıp yararlanabileceği bir yapı olmasını istediklerini vurgulayan Çelik, yeni istihdam teşviki için kendilerine talep gelmediğini bildirdi.
Geç kaldık 200 bin kişi işini kaybetti
Faruk çelik, 2008'de küresel krizin etkileri başlar başlamaz hemen harekete geçip kısa çalışma ödeneğini hazırladıklarını hatırlattı. Çelik, “Kasım ayında yürürlüğe koyalım istedik. Ancak Maliye'yi ikna edemedik. Bu yüzden kısa çalışma ödeneği ancak şubat ayının sonunda yürürlüğe girebildi. Tabi bu sırada da ne yazık ki 150-200 bin kişi işini kaybetti" dedi.
Sendikacılıkta barajın tamamen kalkmasından yana olduklarını vurgulayan Çelik, “Ancak amacı sendikacılık olmayan başka unsurların bu durumu kötüye kullanma riski de var. Sendikalar en az yüzde 1-5 olsun istiyorlar. Bu yıl bu sorunu çözmeyi istiyoruzî şeklinde konuştu.
Maçta Burfalı'yım
Bakan Faruk Çelik aslen Bursalı. Ancak bu dönemde Urfa'dan milletvekili oldu. 4 Eylül'de iki kent arasında dostluk maçı yapılacak. Bakan, "Hangi takımı tutacaksınız?" sorusuna "Tabi ki Burfa'yı tutacağım" yanıtı veriyor.
HABER: Erdoğan SÜZER/BUGÜN