66 Sayılı kanuna ek 30 mayıs 1926 tarihli 869 sayılı istiklâl madalyası kanunu; “15 mayıs 1335 (1919) tarihinden izmir’in tarihi istirdadı olan 09 eylül 1338 (1922) tarihine kadar millî orduda vazife almış berri, bahri, havaî ve jandarma erkân, ümera ve zabitanıyla mensubun ve memurin ve efradı askeriyeden elyevm müstahdem bulunan veyahut tekaüt, istifa veya terhis suretiyle ordudan infikâk etmiş olanlardan şimdiye kadar istiklâl madalyası almamış bulunanlara ve şehadet veya vefat suretiyle
Üful eylemiş bulunanların ailelerine kırmızı şeritli istiklâl madalyası verilir. istiklâli millî uğrunda fedayı hayat eden şehitlerin büyük oğluna, yoksa büyük kızına, yoksa pederine, o da yoksa validesine, o da yoksa zevcesine verilir.” hükmünü amirdir.
millî ordu kuruluşuna dahil birliklerde görev yapan ve bu hizmetleri tsk arşiv kayıtlarından tespit edilenlerin büyük oğluna, büyük kızına, babasına, annesine veya eşine kanun gereği istiklâl madalyası verilmekte iken, istiklâl madalyası almak için başvuran torunlara kanun gereği ilk defa istiklâl madalyası verilmemekte idi.
29 kasım 1920 tarihli ve 66 sayılı istiklâl madalyası kanununa ek 869 sayılı kanun maddesinin birinci fıkrasının ikinci cümlesi ile ikinci fıkrası “milli istiklâl uğrunda hayatını kaybeden şehitler ile madalyaya hak kazandığı halde madalya almadan vefat edenlerin erkek çocuklarının en büyüğüne, erkek çocuğu yoksa büyük kızına, yoksa babasına, o da yoksa annesine, o da yoksa eşine, o da yoksa sıralı mirasçıların belirtilen sırası dahilindeki çocuklarına, o da yoksa diğer tabakada bulunanlara veya onların sıralı mirasçılarına müracaatı dahilinde madalya verilir.” şeklinde değiştirildiğine dair 26.02.2008 tarihli 5742 sayılı kanun 06 mart 2008 tarihli 26808 sayılı resmi gazetede yayımlanmıştır.
bu kanun gereğince istiklâl madalyası müracaatları ikamet edilen veya yerli kayıtlı bulunulan askerlik şubesi başkanlığına yapılacaktır. askerlik şubesince şahıstan ilk etapta madalya istenilen şahsa ait vukuatlı nüfus kayıt örneği alınacak ve arşiv kaydı hususunda msb arşiv müdürlüğü ile koordinede bulunulacaktır. arşivden alınacak künye kayıtları as.ş.bşk.lığınca incelenecektir. yapılan incelemede şahsın istiklâl savaşına katıldığı tespit edilir ise, as.ş.bşk.lığınca aşağıdaki belgeler silsile yoluyla msb asal d.bşk.lığına gönderilecektir.
1) imzalı talep dilekçesi,
2) dede/baba ile kardeşlerine ait eş ve çocuklarını gösterir vukuatlı aile nüfus kayıt örneği asılları, (müracaatçı durumuna göre)
3) dede/babadan birisine ait veraset ilamı aslı veya mahkeme/noter tasdikli sureti, (müracaatçı durumuna göre)
4) madalya isteyen hak sahibinin sabıkasının bulunmadığına dair cumhuriyet savcılığından alınacak adli sicil kaydı aslı.
5) arşiv müdürlüğünden alınacak künye kayıt örneği ile üst yazı asılları.
bu belgelerin msb asal d.bşk.lığına intikalini müteakip, üçlü kararname esasına göre madalya ile belgesinin as.ş.bşk.lığınca hak sahibine teslim edilmesi sağlanacaktır.
msb asal d.bşk.lığında madalya kayıtlarına ait bilgiler, üçlü kararname evrakları ile yeni türkçe künye kayıtları mevcuttur. kayıtlar bilgisayar ortamına aktarılmıştır.
Copyright Türkiye Rehberi 2006 - 2024. Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik Politikası | Feragatname