Obezite ve Egzersiz

Turkiye-Rehberi.Net Pinterest Turkiye-Rehberi.Net WhatsApp Turkiye-Rehberi.Net Facebook Turkiye-Rehberi.Net Twitter Turkiye-Rehberi.Net LinkedIn Turkiye-Rehberi.Net Çıktı Al Turkiye-Rehberi.Net Gmail Turkiye-Rehberi.Net Email Gönder
Psikolojik faktörler enerji alımının düzenlenmesinde büyük rol oynamaktadır. Egzersizin kilo kaybındaki ve kilonun korunmasındaki olumlu etkileri psikolojik değişkenlikler üzerindeki olumlu etkileri ile de ilişkilidir.

Psikolojik faktörler enerji alımının düzenlenmesinde büyük rol oynamaktadır. Egzersizin kilo kaybındaki ve kilonun korunmasındaki olumlu etkileri psikolojik değişkenlikler üzerindeki olumlu etkileri ile de ilişkilidir. Egzersiz vücut imajı ve kilodan memnun olma duygusunu kuvvetlendirmekte; özellikle kadınlarda vücut imajının daha olumlu algılanmasına yol açmaktadır.

Egzersizin obezite tedavisindeki olumlu etkileri aşağıdaki tabloda özetlenmiştir.  

  • Egzersiz sırasında enerji harcanmasında artış
  • Egzersiz sonrası enerji harcanmasında artış
  • Egzersiz dışı fiziksel aktivitede artış
  • İstirahat metabolizma hızında artış
  • Yağ içeriği yüksek gıdaların tercihinde azalma
  • Diet sırasında yağsız vücut kitlesinde daha az kayıp
  • Diet sırasında istirahat metabolizma hızında daha az düşüş
  • Olumlu psikolojik etkiler
  • Obeziteye bağlı komplikasyonların gelişme riskinde azalma

ÖNERİLER :

Pek çok kas grubunu bir arada çalıştıran dinamik egzersiz programları önerilmektedir. Obezler için ağırlığı taşımayı gerektirmeyen özellikle yüzme ve bisiklete binme gibi aktiviteler uygun bulunmaktadır.

"National Institute of Health Concensus Conference 1996" sonuçlarına göre her gün yarım saatlik orta derecede fizik aktivite önerilmektedir. Bu aktivite derecesi ile haftada 1500 kilokalorilik enerji kaybı hedeflenmiştir.

Aerobik egzersizin tipiyle ilgili, hızlı yürüme ile koşma, bisiklete binme, yüzme, tenis oynama, aerobik ve dans gibi daha yoğun fiziksel aktivitelerin karşılaştırıldığı bir çalışmada, kadınlarda, yürümenin diğer egzersiz çeşitlerine benzer oranda koroner hastalık sıklığını azalttığı gösterilmiştir. Haftada 3 saat ya da daha fazla hızlı yürüyüş, kadınlarda koroner olayları %30-40 oranında azaltmaktadır. Erkeklerde de haftada en azından 4 saat yürüyüş kardiyovasküler riskte anlamlı azalma ile birliktedir. Bu durumda obezlere en basit ve kolay uygulanabilir egzersiz çeşidi olarak yürümeyi tavsiye etmek uygun görünmektedir.