Yedek Subay / Kısa Dönem Er Belirlenme Süreci ve Kıstaslar'ı hakkında bilgiler bulabilirsiniz.
RobotOperator:
Yedek Subay / Kısa Dönem Er Belirlenme Süreci ve Kıstaslar
a. Grup numaraları itibarıyla sevk sırası gelen vatandaşlarımız, 5/A bölümünde belirtilen tarihlerde yerli veya yabancı askerlik şubeleri tarafından, statü ve sınıf tespitlerinin yapılması maksadıyla test ve mülâkat merkezine sevk edilirler.
b. Yedek subay aday adaylarının gördükleri eğitime göre sevk edilecekleri test ve mülâkat merkezleri, ASAL web. adresinden veya askerlik şubelerinden öğrenilebilir.
c. Tıp Doktorları sadece mülâkata tâbi tutulurlar. Bunlar askerlik hizmetlerini 12 ay süreli yd. sb. olarak yaparlar. Sağlık sınıfı (Tıp Doktoru, Diş Tabibi, Eczacı ve Veteriner dahil) yedek subay adaylarının eğitim süreleri bir aydır.
ç. Diğer bütün tahsil gruplarına mensup karışık sınıf yedek subay aday adayları, sevk edildikleri test ve mülâkat merkezinde kişilik ve genel yetenek testine tâbi tutulurlar.
(1) Sağlık ve fizikî yetenekleri,
(2) Meslek ve öğrenimleri (Akademik kariyer)
(3) Şahsî tercihleri,
(4) Uygulanan testteki başarı, kriterlerine göre ve tamamen bilgisayar ortamında değerlendirilerek Silahlı Kuvvetlerimizin ihtiyacı kadarı 12 ay süreli yedek subay adayı, geri kalanı da 6 ay kısa dönem er ve Millî Eğitim Bakanlığı emrinde görevlendirilmek üzere yedek subay öğretmen olarak ayrılırlar. Akademik kariyer (Yrdc. Doç., Doç. ve Prof.) yapmış olanlar, Silâhlı Kuvvetlerimizin ihtiyacı durumunda 12 ay yedek subay adaylığına ayrılabilirler.
d. Test ve Mülâkat sonucunda yedek subay adaylığına ayrılanlar ayrıldıkları sınıfın yd. sb. okuluna sevk edilirler. Karışık sınıflardan Genelkurmay Başkanlığınca belirlenecek meslek ve branşlardan ihtiyaç kadarının (Meslek Kurasına tabî olanların) yetiştirilme süresi bir ay, diğerlerinin eğitim öğretim süresi üç ay olarak uygulanmaktadır. Eğitim ve öğretimi başarıyla tamamlayanlar, asteğmen rütbesiyle Kur’a sonucunda bir kadro görevine atanırlar.
Yedek subaylar askerlik görevleri esnasında, muvazzaf subaylar gibi işleme tabidirler. Hak ve ödevleri konusunda, İç Hizmet ve Askerî Ceza Kanununa Tâbidirler. Askerî suçları konusunda, 353 sayılı Askerî Mahkemeler Kuruluş ve Yargılama Usulü Kanunu hükümlerine göre yargılanırlar.
Özlük hakları konusunda 926 sayılı TSK. Personel Kanunu, atanmaları konusunda TSK. Atanma ve Yer Değiştirme Yönetmeliği esaslarına tâbidirler.
Sağlık sınıfı ile karışık sınıflardan Genelkurmay Başkanlığınca belirlenen meslek ve branşlardaki (Meslek kur’asına tâbi) yedek subay adaylarının, yetiştirme süreleri bir ay ve Kıt’ada hizmet süreleri 11 ay olduğundan;
28 gün plânlı, 14 gün mazeret olmak üzere toplam 42 gündür.
Diğer karışık sınıf yedek subayların ise eğitim süresi üç ay ve Kıt’a hizmet süreleri dokuz ay olduğundan; 23 gün plânlı, 11 gün mazeret olmak üzere toplam 34 gündür.
Sağlık işlemleri konusunda muvazzaf subaylara tanınan haklara sahiptirler.
e. Kısa dönem er statüsüne ayrılanlar: Askerî birliklere sevk edilirler. Temel eğitim sonunda, silâhlı kuvvetler tarafından ihtiyaç duyulan bazı branşlar birlik veya kurumlarda görevlendirilirler. Diğerleri askerlik hizmetlerini sevk edildikleri birliklerde tamamlarlar.
Kısa dönem statüsündeki erbaş ve erlerin hizmet süresi yedek subaylık hizmet süresinin yarısı kadardır. Muvazzaf askerlik görevleri esnasında, hak ve ödevleri ile sağlık işlemleri konusunda İç Hizmet Kanunu ve Askerî Ceza Kanununun erbaş ve erlere ait hükümlerine tâbidirler.
İzin hakları, her ay için iki gün olmak üzere toplam; 12 gündür.
f. Yedek subay öğretmene ayrılanlar:
(1) Millî Eğitim Bakanlığı kadrolarında fiilen görevli öğretmenler, okulların kapalı olduğu sadece AĞUSTOS Yedek Subay Celbinde silâh altına alınacaklardır. ARALIK ve NİSAN Celbinde sevke tâbi öğretmenlerden istekli olanlar, İl veya İlçe Millî Eğitim Müdürlüklerinden alacakları EK-A Öğretmen Bildirim Çizelgesiyle askerlik şubelerine müracaat etmeleri halinde, bir defaya mahsus olmak üzere, sevkleri AĞUSTOS Celbine ertelenir. Öğretmenlerden ARALIK ve NİSAN Celp dönemlerinde askere gitmek isteyenlerin ise dilekçeleri alınarak sevkleri yapılır. Ancak, bunlar Millî Eğitim Bakanlığı emrine verilmezler.
(2) Öğretmenlerin eğitim süresi bir aydır. Bu sürenin sonunda Millî Eğitim Bakanlığınca Doğu ve Güneydoğu Anadolu Bölgesi ile Kalkınmada Birinci Derecede Öncelikli illerdeki okullara atanırlar.
(3) Öğretmenlerin Millî Eğitim Bakanlığı emrine verilebilmeleri için sevkten önce İl, İlçe Millî Eğitim Müdürlüklerinden alacakları öğretmen belgesini askerlik şubesine vermeleri gereklidir. Millî Eğitim Bakanlığı emrine verilecek öğretmen miktarı Millî Eğitim Bakanlığının isteği üzerine Genelkurmay Başkanlığınca belirlenir. Ancak özel okul ve dershane öğretmenleri Millî Eğitim Bakanlığı emrine verilmezler. Yedek subay öğretmenler Türk Silâhlı Kuvvetlerinin yedek subay ve kısa dönem er ihtiyacı karşılandıktan sonra Millî Eğitim Bakanlığında görevli öğretmen yükümlüler arasından seçilir.
(4) Öğretmen yedek subayların maaş ve özlük hakları görev yerlerine katılışlarından itibaren asteğmen emsalleri gibi Millî Eğitim Bakanlığınca ödenir. Askerlik süresince Askerî Ceza Kanunu hükümlerine tâbidirler. Öğretmenlik görevini yaparken rütbeleri bulunmaz. Hizmetleri sonunda yedek subay (Asteğmen) olarak terhis edilirler.
(5) Millî Eğitim Bakanlığı emrinde görevlendirilen yedek subay öğretmenler, görevleri süresince resmî elbise giyemezler, iaşe edilmezler, hizmetleri esnasında derneklere giremezler ve siyasi faaliyetlerde bulunamazlar.
(6) Yedek subay öğretmenlerin, izin tecavüzü, hava değişimi tecavüzü, firar veya izinsiz olarak görevden ayrı kaldıkları süreler bakımından asker kişiler gibi yargılanırlar.
TEST VE MÜLÂKAT MERKEZİNDE DİKKAT EDECEĞİNİZ HUSUSLAR:
g. Askerî birlik ve kurumlara cep telefonu, çağrı cihazı, kayıt ve yayın yapan cihaz götürmeyiniz.
h. Sabah çok erken saatlerde test ve mülâkat merkezinde bulunmak zorunda değilsiniz. Sabah 08.00’de test ve mülâkat merkezinde bulunmanız uygundur.
ı. Test ve mülâkat işlemleri bir gün içerisinde bitirildiğinden, sağlık sınıfları hariç aynı gün geri dönmeniz mümkündür.
i. Test ve mülâkat merkezinde yapılacak açıklamaları dikkatle dinlemeniz, testten sonraki hareket tarzını öğrenmeniz gereklidir.
j. Test ve mülâkat faaliyetlerinden sonra OBİ sınavı yapılmayacak ve bu branş için ihtiyacın statü belirleme formunda sınav sonucuna ve yükümlülere ait bilgilerin değerlendirilmesine göre üniversitelerin bilgisayar mühendisliği bölümü mezunları arasından karşılanacaktır.
k. Test ve mülâkat faaliyetlerinden sonra yabancı dil sınavı yapılmayacak ve sevkleri sırasında ibraz edilen KPDS, ÜDS ve TOEFL dil seviye tespit sınav sonuçlarına göre seçim yapılacaktır. Bu belgelerinizi mutlaka sevkiniz sırasında askerlik şubenize ibraz etmelisiniz.
l. Test ve mülâkat merkezine giderken varsa; dalgıç, balıkadam, uçucu, planör, paraşütçü, spor branşları veya meslek ve sanatınızla ilgili sertifika ve belgelerin fotokopisini birlikte götürünüz.
m. Test ve mülâkat merkezinde uygulanan teste ait sorular hakkında bilgi verilememektedir.
n. Test ve mülâkat neticesinde tespit edilen sınıf ve statülerinizi test ve mülâkat merkezlerince size tebliğ edilen tarihte en yakın askerlik dairesi başkanlığı veya test ve mülâkat merkezi komutanlığından öğrenebilirsiniz. Ayrıca (http://www.kkk.tsk.mil.tr) internet adresinden ilân edilmektedir.
Copyright Türkiye Rehberi 2006 - 2024. Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik Politikası | Feragatname