Hükümet programında yer alan ve kararlılıkla uygulanacağı belirtilen Ulusal İstihdam Stratejisi Belgesi taslağında kadınlara yönelik sürpriz düzenlemelere yer verildi. Dünyanın en düşük kadın istihdam oranına sahip Türkiye'de kadınların istihdama katılımını artırmak amacıyla çalışmamayı mevzuatta ‘ödüllendiren' düzenlemelerin gözden geçirileceği belirtildi. Bu düzenlemeler arasında, evlendikten sonra bir yıl içerisinde işten ayrılan kadınlara kıdem tazminatı ödenmesi de bulunuyor.
AB'NİN ÇOK GERİSİNDEYİZ
Ekonomik Koordinasyon Kurulu'nda henüz görüşülmeyen Ulusal İstihdam Strateji Belgesi taslağına göre halen yüzde 26 olan Türkiye'de kadınların istihdama katılım oranı tarım sektörü hariç tutulduğunda yüzde 17'ye kadar düşüyor. Bu haliyle Türkiye kadın istihdamında İspanya, Portekiz, Güney Kore gibi ülkelerin üçte biri seviyesinde yer alıyor. Hedef ise 2023 yılında kadın istihdam oranını yüzde 35'e çıkartmak olarak belirlendi.
ÇEYİZ YARDIMI KALKABİLİR
Mevcut mevzuata göre, normalde istifa eden işçiye kıdem tazminatı ödenmezken, bir işte çalışırken evlenen kadınlar bir yıl içerisinde işten ayrıldıkları takdirde kıdem tazminatı alabiliyorlar. 1999 yılından sonra ilk defa işe girenler açısından emeklilik yaşı kadınlarda 58, erkeklerde 60, 2048 yılında ise 65 yaşta eşitlenecek. Evli olmayan kadınlara anne veya babasının ölümü halinde ömür boyu aylık bağlanıyor. Ölüm aylığı almakta iken evlenen kadınlara 12 ay çeyiz yardımı yapılıyor. Strateji Belgesi taslağında kadının çalışmamasını ödüllendiren bu ve benzeri düzenlemelerin gözden geçirileceği belirtildi.
YALNIZ KADINA İŞ ÖNCELİĞİ VERİLECEK
Kadın konukevlerindeki şiddet mağduru kadınlar, hükümlülük süresi bir yıldan az olan cezaevindeki kadınlar ile kocası ölmüş veya boşanmış kadınların ekonomik ve sosyal yaşama katılımlarının sağlanması amacıyla gerçekleştirilecek projelere öncelik tanınacak. * Kadın işgücünü göreceli olarak daha maliyetli kılan düzenlemeler gözden geçirilecek. Analık izinlerinin firmalar açısından kadın çalışanları görece daha maliyetli kılması sebebiyle, benzer izinler babalara da verilecek.
Kadınların istihdamını teşvik etmeye yönelik Sosyal Güvenlik Kurumu işveren prim indirimleri yeniden gözden geçirilecek.
KREŞ MASRAFINA VERGİ MUAFİYETİ
Strateji Belgesi taslağında, kadınların istihdama katılımını artırmak amacıyla alınacak diğer önlemler şöyle sıralandı:
Çocuk bakım hizmeti sağlayan işyerlerine teşvik verilecek ve çocuğu olan ailelere bakım yardımı verilmesi uygulamalarına geçilecek. Ailelere gelir durumları ve çocuk sayısına göre çocuk bakım kuponu verilmesi de alternatif olarak değerlendirilecek.
İşverenlerin çocuk bakım hizmetlerine ilişkin harcamalarına vergi muafiyeti getirilecek. * Ev hizmetlerinde çalışan kadınların kayıtlı çalışmaya geçmeleri ve sosyal güvenlik sistemine dahil olmaları özendirilecek.
İŞKUR bünyesinde kadınlar için özel birimler oluşturulacak.
CİNSEL TACİZE ÖNLEM GELİYOR
İşgücü piyasasında toplumsal cinsiyet eşitliğini gözeten ve işyerinde cinsel tacizi önlemeye yönelik düzenlemeler Avrupa Birliği normları ile uyumlaştırılacak, bu alandaki yaptırımlar etkinleştirilecek ve bilinçlendirme konusunda faaliyetler yürütülecek.
Kırdan kente göçle birlikte yaşanan işgücünden çekilmelerin azaltılması için uyum programları ve sosyal güçlendirme eğitimleri geliştirilecek.