CEVAP:
Aslında hangi meslek odasına kayıtlı olduğunuzu bilmeniz gerekir. Fakat iş hayatı bazen farklı işler yapmayı gerektiriyor. Şartlar insanları buna zorluyor. Örneğin bir kaç yıl bakkallık yapan biri işleri yürümezse kapatıp pazarcılık yapmaya başlıyor. Veya tam tersi de olabiliyor.
Hal böyle olunca vatandaş hangi odaya kayıt olduğunu unutuyor bu işleri genelde muhasebecinin bilgisine ve insafına bırakılıyor. Zaman içinde o muhasebeci ile yollar ayrılıyor ve vatandaş yaptığı işle ilgili hangi odaya kayıt olduğunu unutuyor.
Eğer sizde bu ve benzeri sebeplerden hangi meslek odasına kayıtlı olduğunuzu unutmuşsanız ilk iş olarak bağlı bulunduğunuz ildeki esnaf sicil müdürlüğünü arayın veya bizzat gidin.
Orada kaydınız varsa hangi odaya kayıtlı olduğunuzu size söylerler.
Eğer bu şekilde sonuç alamadıysanız ve daha önce Bağ-kura verilmiş İB formlarınız varsa Bağ-kur'a giderek size daha önce verdiğim İB formunun fotokopisini talep ediyorum deyin.( Yeni isimleri
SGK merkezi oldu. )
Bağ-kur bize daha önce teslim ettiğiniz bir İB formu yok derse bu defa yaptığınız işle ilgili odaları telefonla arayarak kaydınız olup olmadığınızı öğrenebilirsiniz.
Örneğin İstanbul'da bakkallık yapmışsanız ve Bakkallar odasına kaydınız olup olmadığını öğrenmek istiyorsanız önce İstanbul Bakkallar Odasını arayacaksınız. Veya elektrikçi dükkanı işletmişeniz önce İstanbul ETO Elektrik teknisyenleri odasını arayacaksınız.
Eğer yaptığınız iş bu kadar belirgin bir iş değilse birleşik esnaf odaları vardır. O zamanda ticari faaliyeti yürüttüğünüz şehir, ilçe veya semt üzerinden kayıtlarınıza ulaşmanın yollarını arayacaksınız.
Örneğin İstanbul Küçükköy'de bir işyeri çalıştırmışsanız bu defa Küçükköy Esnaf ve Sanatkarlar Odasını arayıp kaydınızın olup olmadığını öğreneceksiniz.
Tüm bu aramalar sonucunda hiç bir odaya kaydınız çıkmazsa yaptığınızla işle ilgili odadan veya birleşik meslek odasından kaydı yoktur mührü almanız
Bağkur işlemlerinizin yürümesi için yeterli olacaktır.