Durdurulan sigortalılık süreleri her zaman canlandırılabilir

Turkiye-Rehberi.Net Pinterest Turkiye-Rehberi.Net WhatsApp Turkiye-Rehberi.Net Facebook Turkiye-Rehberi.Net Twitter Turkiye-Rehberi.Net LinkedIn Turkiye-Rehberi.Net Çıktı Al Turkiye-Rehberi.Net Gmail Turkiye-Rehberi.Net Email Gönder
Soru: Bağ-Kur borcumun 2008'den sonraki kısmını yapılandırmadan yararlanarak haziran sona ermeden peşin olarak yatırdım. 2008 öncesi borcum ihya edildi. Ağustos ayında borcun tamamı olan 26.5 milyar yatırmalıydım, ama maalesef yatıramadım. Ocak ayında emekliliği hak ediyorum. 2008 öncesini ödeyip, emekli olmam mümkün mü? Nalan A.
Cevap: Sosyal Güvenlik Mevzuatımıza göre 30 Nisan 2008 tarihi itibariyle 60 aydan fazla süreli borcu bulunan sigortalıların sigortalılık süreleri durdurulmakta prim borcu da silinmektedir. Sigortalılık süresinin durdurulması nihai bir işlem değildir. Sigortalı, bu süreleri dilediği zaman günlük prime esas kazanç seçmek ve çıkan borcu 3 ay içinde ödemek suretiyle canlandırabilir. Yapılandırmayı kaçırmak durdurulan sigortalılık süresini canlandırmanızı engellemez, sadece ödeyeceğiniz borç biraz daha artar. Bu yıl içinde canlandırma yapmayı düşünüyor iseniz her gün için yaklaşık 9 TL ödemeniz gerekecek. 

ÖLÜM AYLIĞI İÇİN 5 YIL 
SİGORTALILIK SÜRESİ ŞART 
Soru: Akrabam vefat etti. İki yıl askerliği var, Bir yıl BAĞKUR ödemesi var. İki bekâr kızının sosyal güvenlik kurumlarına kayıtları yok. Kızlarına maaş bağlatmak için kuruma danıştığımızda olumsuz cevap aldık. Bu haksızlığı gidermek için neler yapabiliriz? Öneriniz nedir? Melih A./İzmir 

Cevap: 5510 sayılı Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu’na göre, ölen sigortalının geride kalan eş ve çocuklarına aylık bağlanabilmesi için ölen kişinin en az 5 yıl sigortalılık süresinin bulunması ve 1800 gün prim ödeme yapması şart. 4/a kapsamındaki ölen sigortalının 1800 gün hizmeti bulunmaz ise 5 yıl sigortalılık süresi yanında her türlü borçlanma hariç 900 gün sigortalı hizmeti bulunursa eş ve çocuklar ölüm aylığı alabilir. Rahmetli akrabanız adına askerlik borçlanma yapmanız mümkün değil. Zira borçlanmayla birlikte 1800 gün prim ödeme şartı oluşmamakta dolayısıyla çocuklar aylığa hak kazanamamaktadır. 

BORÇLANMA YAPMANIN 
SONUCU ERKEN EMEKLİLİKTİR 
Soru: 1973 doğumluyum, ilk sigortalı işe giriş tarihim 14.07.1997 ve halen 4/a kapsamında kesintisiz çalışmam devam ediyor. 2009 yılında hastalık geçirdim ve %52 özürlü raporu aldım. Vergi indiriminden yararlanıyorum. Askerlik borçlanması yaparsam veya yapmazsam ne zaman emekli olurum? Adem D. 

Cevap: Adem Bey. Öncelikle belirtmek isterim ki; askerlik borçlanması yapmanız emeklilik şartını etkilememekte ancak borçlandığınız süre kadar erken emekli olmanızı sağlamaktadır. III. Derece engelli olmanız nedeniyle emeklilik şartınız 17 yıl sigortalılık 3920 gün prim ödemektir. Askerlik borçlanması yapmaz iseniz 14.07.2014 tarihinde emekli olursunuz. 18 ay askerlik yaptığınızı varsayarsak, borçlanma yapmanız halinde 14.01.2013 tarihinde emekli olacaksınız. Borçlanma yapmak sizi daha erken emekli yapacak. 

DOĞUM BORÇLANMASINDA 300 GÜN ŞARTI YOK 
Soru: Annem 1957 doğumlu, işe başlama tarihi ise 1977. Toplam 2322 gün prim ödemesi var. 1978 ve 1982 yılında yaptığı doğumlar için borçlanma başvurusunda bulunduk. Bir çocuk için borçlanmayı ödedik ama diğer çocuk için 300 gün şartı nedeniyle borçlanma yapamadık. Değişen yasayla bunu yapmamız şu an mümkün mü? Borçlanma yaparsak annem emekli olabilir mi? 

Cevap: Doğum borçlanması yapmak için doğumdan önce sigortalı olmak yeterlidir. Doğumdan önceki 300 gün içinde sigortalı olma şartı 5510 sayılı Kanunda bulunmamakta idi. Ancak SGK başlarda 300 gün sigortalılık şartı aradı. Daha sonra bu uygulamayı terk etti. Anneniz SGK’ya bir dilekçe ile başvurarak kabul edilmeyen borçlanma başvurusunun değerlendirilmesini talep etmeli, kendisine tebliğ edilen borcu ödeyip emekliliğe başvurmalı. Şayet ilk başvuruda 720 gün borçlanma yapmış ise 640 gün borçlanma ödemesi yeterli.

AliTezel.com

SSK Sorgulama İşlemleri