Kafalar öylesine karıştı ki, bu işin içinden nasıl çıkılacak çok merak ediyorum. Gündemimiz konutta KDV düzenlemesi. Mevcut durumu daha iyi analiz edebilmek ve önümüze bakabilmek için gelin önce biraz geçmişe gidelim ve konuttaki kritik 'ne zaman almalı' sorusunun yanıtını bulalım....
Maliye Bakanı Mehmet Şimşek vergide adeleti sağlayacak bazı düzenlemelere gidileceğini belirtti. Şimşek, “KDV alınırken sadece metrekareye bakmayıp konutun değerine göre KDV belirleyeceğiz” dedi. Kademeli bir KDV anlayışı geliyordu ve 1 Haziran’a kadar ruhsat alanlar bu düzenlemenin dışında kalacaktı.
Müteahhitler ruhsat almaya koştu, konut almayı düşünenler de müteahhite. Önlerinde sadece 45 gün vardı. Kimse daha maliyetli işe girmek istemezdi. Elinde konut stoğu bulunan müteahhit. Maliye Bakanı Şimşek’in dediği gün geldi çattı, kimseden bir ses çıkmadı.
KDV artışından etkilenmemek isteyen müteahhitler ruhsat üstüne ruhsat almış, bu konuda yüzde 26.4’lük artışla yeni bir rekora imza atılmıştı. Bu tarihten sonra müteahhitler ruhsat almaya devam etti, tüketiciler de konut almaya. Arada bir kademeli KDV gündeme geliyordu, ancak olsun... ‘Nasıl olsa ertelenir’ beklentisi ağır basıyordu.
KİM KARLI ÇIKTI?
Elinde konut stoğu bulunan müteahhit.
29 büyükşehirde arsa metrekare değerine göre konut satışı için yüzde 1, yüzde 8 hatta yüzde 18’lik KDV’yi yürürlüğe sokan (150 metrekarenin altındaki konutlar) düzenleme hayata geçti. Ama ‘ertelenir’ diyenler haklı çıkmıştı. 1 Ocak’tan sonra ruhsat alacak projelerde uygulanacaktı.
NE OLDU?
Düzenlemede ‘1 Ocak’tan sonra ruhsat alan projeler’ denince stoktaki 800 bin konutun yüzde 1 KDV ile satılacağı kesinleşti. Bundan sonraki projelere zam gelecek beklentisi ağır basınca vatandaş avantajlı projelere koşmaya başladı. Zaten ‘yüzde 1 KDV avanatajı’ söylemi de reklam spotu oldu.
KİM KÂRLI ÇIKTI?
Ortada henüz yüzde 18 KDV’nin uygulanacağı 150 metrekarenin altında tek bir ev bile olmadığına göre tabii ki elinde konut stoğu olan müteahhit.
Gelelim bugüne...
Bir müteahhit bir projesi için bugün ruhsat almak istese, ruhsatı çok zor ama bir iki ayda aldı diyelim. Türkiye’de konut projelerinde ortalama teslim süresinin de 18-24 ay olduğunu göz önüne alalım. KDV ödemesinin de konut teslim edildiğine tahsil edildiğini unutmayalım. Bu durumda rahatlıkla söyleyebiliriz ki 2013’te yüzde 18 KDV ile satılacak bir konut olmayacak. 2014’te olur mu? Belki son üç ayda... Yani her durumda önümüzde yaklaşık 20 aylık bir süreç var.
Dikkat edin son iki gündür Çevre ve Şehircilik Bakanı Erdoğan Bayraktar önemli sinyaller vermeye başladı: “Konutta yeni KDV düzenlemesi süreç içinde izlenecek. Sektöre etkilerine bakılacak. Gerekirse bu yıl ya da gelecek yıl yeni bir düzenleme yaparız.”
SONUÇ:
Ev almak isteyenler soruyor; ‘ne yapalım?’ Rahat olun. Bu KDV tartışmaları yüzünden sakın paniğe kapılmayın. Ev alma planınızda değişiklik yapmayın. Önümüzde daha koskoca bir 20 ay var. Bu kadar sürede, “konutta KDV düzenlemesinin yeniden değişmesini” beklemeyen var mı?
Copyright Türkiye Rehberi 2006 - 2024. Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik Politikası | Feragatname