Malatya merkeze bağlı Beydağı Mahallesi’nde Kentsel dönüşüm belirsizliği psikolojiyi bozarken, mahalleli ne yapacağını bilmiyor. Evlerinin ne zaman yıkılacağı hakkında bilgilendirilmeyen mahalleli, bir çivi bile çakmak istemiyor. Devlete borçlanmak istemeyen mahallelinin bir kısmı arsalarına gerçek değerinin verilmediğini düşünürken, yasal haklarını kullanacaklarını belirttiler.
Mahalleliye tebligat yapılmadığı belirtilirken, mahallelinin bir kısmı geçmişini bırakmak istemediği için Kentsel dönüşümü istemiyor. Yıkım yapılmadan hizmet istenen mahallede alt yapı ya da üst yapı yok. Belediye otobüslerinin gelmesini isteyen mahalleli kanalın üstünün kapatılmasını ve lise yapılmasını istiyor.
Konuyla ilgili olarak Yenigün Gazetesi’ne Beydağı Mahallesi Muhtarı Adıgüzel Demirhan ile mahalle sakinleri açıklamalarda bulundular.
“GARİBANIZ, CAHİLİZ AMA O KADAR DA DEĞİL”
Mahalledeki evlerini yıkılacağına dair bir söylenti olduğunu, fakat hiçbir gelişmenin olmadığını ifade eden 35 yıllık mahalle sakini Ahmet Güneri mahalledeki sıkıntılarını şunları söyledi: “Hazine arazisine ev yapanlara para falan verilmedi. Sadece karşılığında ev verildiği söyleniyor. Bir de evleri teslim oluncaya kadar kira yardımı yapılıyor. Mahalledeki evlerin durumuyla ilgili herhangi bir tebligat yapılmadı. TOKİ gelip bana ben buraları yıkacağım, karşılığında da şunları vereceğim demedikten sonra buradaki mahalle sakinleri evlerini yıktırmaz. Benim 560 metrekare içinde evim ve bahçeli evim var. Bu arsam çarşı içinde olsaydı ve müteahhide vermiş olsaydım, karşılığında yüzde 40 alırdım. Bana yapılacak binanın yüzde 40’ını vermedikten sonra evimi yıktırmam. Bizim buraları gariban görmüşler, ‘biz istediğimiz yaparız’ diyorlar. Ama ülkemizde, hak var hukuk var. Garibanız, cahiliz ama o kadar da değil. Gerekirse tüm yasal haklarımızı sonuna kadar kullanacağız.”
"YIKILMADAN HİZMET GELSİN"
Burası yıkılırsa, ben ne iş yapacağım diye yetkililere soran Beydağı Mahallesi sakini 26 yaşındaki bakkal Hasan Sezgin, “Benim hayatım burada geçti. Burası yıkılırsa arkadaşlıklarım ve dostluklarım bitecek. Her şeyimiz bitecek. Evlerimizin, mahallemizin yıkılmasını istemiyoruz. Mahallemiz yıkılmadan bizlere hizmet gelmesini istiyoruz. Burayı yıkarak, bizleri devlete borçlandırıyorlar. Yıllardan beri buraya belediye otobüsü gelmiyor. Evlerimizi yıktıktan sonra, buralara hizmetlerin geleceklerini söylüyorlar. Biz evlerimizin yıkılmadan, buraya hizmetlerin gelmesini istiyoruz. 20 yılın emeği var, nasıl burayı bırakıp gideceğiz. Göz göre göre yıllarımızın emeğini yıkıyorlar. Ve hiçbir şey yapamıyoruz” şeklinde konuştu.
"OKUMA YAZMA ORANI DÜŞÜK"
Beydağı Mahallesi’nin 22 bin nüfusu, 7 bin 500 civarında seçmeni bulunduğunu, yoksul konutların da mahalleye taşınmasıyla seçmen sayısının 9 bini bulacağını söyleyen Mahalle Muhtarı Adıgüzel Demirhan, şunları kaydetti: “Sosyal Yardımlaşma ve Dayanışma Vakfı’nda 850 dosya bulunuyor, bunlardan 473 aile kömür ve gıda yardımı alıyor. Belediyede ise 500 civarında dosya bulunuyor. 300 ile 350 arasında aile buradan yardım alıyor. Mahalledeki eğitim seviyesi çok düşük.
Okuma yazma bilmeyenlerin mahalle nüfusunun yüzde 50 ile 60’ı arasında. İşsizlik oranlarında aynı rakamlar civarındadır” dedi.
“BİZE İKİNCİ SINIF VATANDAŞ MUAMELESİ YAPILIYOR”
Beydağı Mahallesi sakinlerinin kentin güzelleşmesine, iyi yaşam standartlarına karşı olmadığını söyleyen Muhtar Demirhan, “Mahallemiz Kentsel Dönüşüm’ün belirsizliğini yaşıyor. Buralar Kentsel Dönüşüm kapsamında ne yapılacaksa biran önce yapılmasını istiyoruz. Mahalle sakinleri, bu belirsizlikten dolayı hiçbir şey yapamıyor. Çatıları dökülüyor, belirsizlikten dolayı çatısını aktaramıyor. Çünkü evlerinin ne zaman yıkılacağını bilmiyorlar? Yetkililere soruyoruz, onlar da ‘Nisan veya Mayıs ayında gerekli açıklamalar yapılacak’ ve ‘bizde fazla bir şey bilmiyoruz’ diyorlar. Bir de Kentsel Dönüşüm kapsamında mahalle sakinlerine evlerinin değeri verilmediği yönünde bir kanaat oluştu. Kanalın altında bir metre kareye 450 TL verilirken bizim buraya en yüksek 110 TL verilerek değer biçildi. Biz de vergimizi, diğer hizmetlerimizi veriyoruz. Bize neden ikinci sınıf vatandaş muamelesi yapılıyor. Bu duruma bir anlam veremiyoruz” şeklinde konuştu.
Mahallede Kentsel Dönüşüm’ün belirsizliği yüzünden kalıcı yatırımlar yapamadıklarını belirten Demirhan, mahalleye muhtar seçildiğinden beri şu çalışmaları yaptığını belirtti:
“BELİRSİZLİK YÜZÜNDEN KALICI YATIRIMLAR YAPAMIYORUZ”
“2 yıl içinde mahallemizin kanalizasyon çalışmalarının yüzde 80’ini bitirdik. 13 bin 500 metrekare asfalt döktürdük. Bin 650 metre yeni kanalizasyon hattı döşedik.
Mahallede 45 yıldır açılmayan Mehmet Akif Caddesi’ni açtık. Hizmetler anlamında bir sıkıntımız yok. Ama kalıcı yatırımlar için hep önümüze Kentsel Dönüşüm Projesi çıkıyor. Kanalboyu’nun sıkıntısını bundan dolayı gideremiyoruz. Mahallemizde lise yok. Yapmak istiyoruz, ama Kentsel Dönüşüm’den dolayı yapamıyoruz. Kentsel Dönüşüm Projesi bizim de psikolojimizi bozdu. Camiye namaz kılmaya gidiyoruz.
Tam saf tutuyoruz, mahalleli orada ‘Kentsel Dönüşüm ne oldu?’ diye soruyor.
Cenaze törenine gidiyoruz, merhumu tam defnedeceğiz, mahalleli soruyor ‘muhtar Kentsel Dönüşüm ne oldu?’ diye soruyor. Mahalleli de haklı kimseye bir şey demiyoruz, ama yetkililerin bu konuyla ilgili mahalleliyi bilgilendirici ve tatmin edici açıklamalar yapmasını istiyoruz.”
"HİZMET GELECEKSE BİRAN ÖNCE YIKILSIN"
Beydağı Mahallesi’nin Kentsel Dönüşüm içinde olduğunu, 3 yıldan beri evlerinin yıkılmasını beklediklerini ama bir türlü yıkılmadığını söyleyen Ahmet Kuşdoğan, “Mahallemizin ne alt ne de üst yapısı var. Bugüne kadar doğru düzgün hizmet alamadık. Gerekçe olarak da buraların yıkılmasını gösteriyorlar. Hizmet gelecekse, buraların biran önce yıkılmasını istiyoruz. Belediye otobüsü bile gelmiyor.
Kanalboyu caddesinde 5 yıldan beri vatandaşların yürüyebilecekleri bir alan yapılacak. Ama hiçbir şey yapılmadı. Mahallemizde cep telefonları bile doğru düzgün çekmiyor. Biran önce buraların en azından alt ve üst yapılarının yapılmasını istiyoruz. Kanalların üstünün kapatılmasını bile söylemiyoruz. Kanalın içi kirden, yaz aylarında ise kokudan geçilmiyor. Ama en büyük sorunumuz Kentsel Dönüşüm’ün bizleri ikilem içinde bırakmasıdır. Ne yapacaklarsa biran önce yapımalarını istiyoruz. Siyasiler hiç halimizi sormuyorlar. Yüzlerini seçimden seçime görüyoruz” dedi.
“BİZ YIKARIZ DA YAPARIZ DA…”
Öte yandan Malatya Belediye Başkan Yardımcısı Ahmet Ceyhan ile arasında geçen olayı aktaran Kuşdoğan, diyalogu şöyle aktardı: “Buralar yıkılacaksa neden mahallemize muhtar evi yaptınız? Diye sordum, Başkan Ceyhan ise bana şu cevabı verdi: ‘Biz yıkarız da yaparız da, ona kimse karışamaz. Biz ne yerler yıktık.”
"BELİRSİZLİK PERİŞAN EDİYOR"
“Beydağı mahallesi Kentsel Dönüşüm içine alındı. Ama evlerimizi ne zaman yıkılacağını bilmiyoruz” diyen 20 yıllık mahalle sakini Niyazi Doğan, “Arsa ile birlikte 300 metrekare büyüklüğünde evim ve arsam var. Burayı 25 yıl yeraltında madende çalışarak aldım. Yani alın terimle kazandığım parayla buradaki evi aldım.
Şimdi evime hiçbir şey yapamıyorum. Evlerinizi yıkacağız diyorlar, ama hiç kimse açıklamada bulunmuyor. Evime tadilat yapacağım, yıkılacağı için hiçbir şey yapamıyorum. Devletin hazine arazisine ev yapanlar benim evimi aynı kefeye koyuyorlar. Ben alın terimle kazanmışım, diğerleri ise hazine arazisine ev yapmışlar. Böyle bir adalet olur mu? Onu da geçtik, hiçbir yetkiliden evlerimizin durumuyla ilgili bilgi alamıyoruz. Yetkililer evleriniz yıkılacak, ama ne zaman yıkılır onu biz bilemeyiz diyorlar. Bu belirsizlik bizleri perişan ediyor.”
Copyright Türkiye Rehberi 2006 - 2024. Tüm Hakları Saklıdır. Gizlilik Politikası | Feragatname