Sınav Öncesi zihni dinlendirmek için 25 artı 5 yöntemi

Turkiye-Rehberi.Net Pinterest Turkiye-Rehberi.Net WhatsApp Turkiye-Rehberi.Net Facebook Turkiye-Rehberi.Net Twitter Turkiye-Rehberi.Net LinkedIn Turkiye-Rehberi.Net Çıktı Al Turkiye-Rehberi.Net Gmail Turkiye-Rehberi.Net Email Gönder
Yükseköğretime Geçiş Sınavı'na hazırlanan öğrencilerin, sınav yaklaştıkça kendilerini rahatlatması gerekiyor. Yrd. Doç. Dr. Engin Arık, "25 dakika çalışıp sonra 5 dakika ara vermek yorulan zihinleri dinlendirir" diyor.

YGS (Yükseköğretime Geçiş Sınavı), 1 Nisan Pazar günü yapılacak. Yoğun çalışma sürecinin ardından girilecek bu sınav, öğrencilerin geleceği için önemli bir basamak olacak. Feyziye Mektepleri Vakfı Işık Üniversitesi'nden Yrd. Doç. Dr. Engin Arık, YGS'ye hazırlanan öğrencilere tavsiyelerde bulundu...

SON GÜN ÇALIŞMAYIN
Öğrenciler son güne kadar ders çalışmalı mı?
Düzenli çalışan öğrencilere son gün ders çalışmaları önerilmez. Bunun nedenlerinden biri; son anda yapılan çalışmaların zihni yorması ve zaten var olan sınav stresini artırmasıdır. Benim öğrencilere tavsiyelerim; son gün ders çalışmak yerine ruhen ve fiziken dinlenmeleri, stresten uzak durmaları ve sevdikleriyle birlikte zaman geçirmeleridir.

Öğrencilerin yorulan zihinlerini dinlendirmeleri için neler önerirsiniz?
25 dakika ders çalışma, 5 dakika ara verme, sonra tekrar 25 dakika ders çalışma ve ardından yine 5 dakika ara verme... Buna ek olarak, her gün aşırı çalışmak yerine düzenli, sistemli ve verimli çalışma önerilebilinir.

Sınavdan bir gün önce gezmek, öğrencinin motivasyonunu olumlu etkiler mi?
Öğrenci, sınavdan bir gün önce farklı aktivitelerle uğraşabilir. Ancak fiziksel ve psikolojik olarak fazla yorucu olmayan şeyler seçilmelidir. Geç saatte olmamak kaydıyla, eğlenceli bir sinema filmi izlenebilir.

Öğrencilerin sınava hazırlandıkları son aylarda okula gitmemeleri doğru mu?
Öğrenciler okul, dershane ve sınava hazırlık arasında bir denge kurmalı. Şahsen ben okul ortamından uzun süre uzak kalınmasına karşıyım.

Sınava ailesi ile gitmek çocuğun üzerinde psikolojik baskı oluşturur mu?
Öğrenci istiyorsa, aileyle beraber sınav merkezine gidilmesinde bir sakınca yoktur. Ancak, öğrenci ailesinin yanında olduğu durumlarda kendini baskı altında hissediyorsa sakıncalı olabilir.

HİÇBİR ŞEY İÇİN GEÇ DEĞİLDİR!
Öğrenciler sınava belli bir mesleği hedefleyerek mi girmeli yoksa puanını gördükten sonra mı bunu düşünmeli?
Bu sorunun direkt bir yanıtı yok maalesef. Öğrenci hayallerini ve hedeflerini ve bunların artısı ile eksisini düşünerek karar vermeyi seçebilir. Şimdiki sınav sistemine göre ise puanını gördükten sonra daha isabetli karar verileceğini düşünüyorum. Her zaman akılda tutulması gereken şey, hiçbir şey için çok geç olmadığıdır. Günümüzde pek çok üniversite bölüm değiştirmeye (yatay geçişlere) izin verebiliyor. Öğrenci belki de en doğru kararı üniversiteye yerleştikten sonra verebilecektir.

SINAV SABAHINA ÖZEL TÜYOLAR
Kahvaltı öncesi ılık bir duş alınabilinir. Duştan sonra mutlaka iyi bir kahvaltı edilmesini öneririm.
Sınav öncesinde yeterince zaman varsa kısa süreli egzersiz yapılması iyi olabilir. Temiz havada yapılan kısa bir yürüyüş, yoga gibi bedeni fazla yormayan bir egzersiz veya basit germe-gevşeme hareketleri yapılabilir. Bu tür fiziksel aktiviteler, kendinizi daha rahat etmenize yardımcı olacaktır.
Sınav öncesi kısa telkinlerde bulunabilirsiniz. Kendinize şimdiye kadar elinizden geleni yaptığınızı ve sınava iyi bir şekilde hazırlandığınızı söyleyebilirsiniz. Kendinizi sevdiğinizi telkin edebilirsiniz.
İçinizden ağlamak geliyorsa ağlayın, gülmek geliyorsa gülün. Gevşemek için kendinizi zorlayarak da olsa gözlerinizi de kısarak sesli bir şekilde birkaç kere arka arkaya gülmeyi deneyebilirsiniz.
Unutmayın; şimdiye kadar hiçbir şey sonsuza kadar sürmedi! Her şey gibi sınav da başlayacak, bir süre devam edecek ve bitecek.

DENGELİ BESLENİN EGZERSİZ YAPIN
Düzenli ve verimli çalışan bir öğrenciye, sınav öncesi günlerde çalışma temposunu düşürmesini öneririm.
Sınavdan bir gün önce kendilerini fiziksel olarak fazla yormayacak ve psikolojik olarak strese sokmayacak aktiviteler faydalı olabilir.

UYKUYU İHMAL ETMEYİN
Sınava çalışırken düzenli uyku uyuyamayan öğrencilerin konsantrasyonlarını korumak için sınav yaklaştıkça uykularını düzenlemeye çalışmaları gerekir.
Dengeli ve düzenli beslenme ile hafif spor aktiviteleri de stresi azaltacağı için önemlidir.

İSTENEN BÖLÜME YATAY GEÇİŞ YAPMA İMKANI VAR
Üniversitede istediği bölümü seçemeyen çocuğun gelecek yıl şansı artar mı yoksa ikinci kez girmek dezavantaj mı olur?
Öğrencinin üstünde çok baskı yoksa istediği üniversitenin, istediği bölümüne girmelidir. Bunun için bir sene beklemenin çok şey kaybettireceğini düşünmüyorum. Belki de sınav sistemi değiştirilip sene içinde birkaç kez bu ve benzeri sınavlar yapılsa daha iyi olurdu. Öte yandan günümüzde pek çok üniversite, bölümler arasında yatay geçişlere, aynı anda iki ayrı bölüm okumaya veya başka bir bölümde yan dal yapmaya izin veriyor. Bu nedenle öğrenciler istedikleri bölüme üniversite sınavı ile giremeseler de üniversite eğitimleri sırasında önlerine çıkan seçeneklerden yararlanabilirler.

Sabah